Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Virus korona: situacija se svakodnevno usložnjava



U Gradu Bijeljina se povećava broj građana zaraženih virusom kovid-19, kao i postotak zaraženih među testiranim građanima koji je u sedmici od 22. do 28. marta dostigao čak 71 odsto. Imajući u vidu te pokazatelje i očekivano dalje pogoršanje epidemiološke situacije, potrebno je strogo pridržavanje, odnosno kontrolisanje primjene svih propisanih epidemioloških mjera, zaključeno je na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije.
Direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin je istakla da u kovid-ambulantama Doma zdravlja radi pet kovid-timova, a vakcinacija se odvija bez problema i ponovila da je masovna vakcinacija stanovništva jedini način da se epidemija stavi pod kontrolu. Prethodne sedmice obavljena je dezinfekcija niza javnih ustanova, među kojima su bile Bolnica, Dom zdravlja, ambulante porodične medicine, srednje škole, Banje Dvorovi, zatvora, Privrednog suda, gradske Biblioteke, dva granična prelaza... Takođe, Bolnici „Sveti Vračevi“ odobreno je sedam respiratora obezbijeđenih iz donacije Republike Srbije.
Gradska odjeljenja komunalne policije i inspekcijskih poslova prethodne sedmice su u saradnji sa Policijskom upravom Bijeljina i republičkim inspekcijskim organima izvršili nekoliko stotina kontrola poštovanja mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije, pri čemu nije bilo težih kršenja mjera, sem izdavanja dva prekršajna naloga, odnosno rješenja o zatvaranju tržnih centara. Na ovoj sjednici je istaknuto da često mijenjanje mjera, uglavnom njihovo popuštanje, predstavlja problem kako kontrolnim organima, tako i privrednicima. Imajući u vidu i da epidemiološke mjere, koje u manjoj ili većoj mjeri traju duže od godinu dana, znatno otežavaju privredni život, na sljedeću sjednicu Štaba biće pozvani predstavnici Područne privredne komore i Privrednog savjeta Grada Bijeljina kako bi bile razmotrene dodatne mogućnosti za podršku privredi.
​Gradski štab je uskladio svoje mjere sa mjerama Republičkog štaba kojima je dozvoljen rad frizerima i apotekama u okviru tržnih centara, odnosno, produženo je dozvoljeno vrijeme za dostavu hrane do 22.00 časa. Takođe, donesena je odluka i da se u objektima koji prodaju prehrambene proizvode bude odvojen prostor u kojem se prodaju ti proizvodi od prostora u kojim se prodaju drugi proizvodi široke potrošnje. Štab je uputio i apel vjerskim zajednicama da obrate više pažnje na poštovanje epidemioloških mjera u svojim prostorima, prije svega, korišćenje zaštitnih maski prilikom vjerskih službi.
Trenutno je u Gradu Bijeljina registrovano 615 građana pozitivnih na virus kovid-19, od čega je dvadesetoro djece školskog uzrasta. Na liječenju u kovid-bolnicama je 70 pacijenata, od kojih dvije trećine ima tešku kliničku sliku. Na respiratore je priključeno 17 bolesnika, a 43 je na kiseoničkoj terapiji. U protekla 24 časa od posljedica zaraze virusom kovid-19 preminula su dva lica.