Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Gradonačelnik Petrović: Bolji status boračke populacije je naša patriotska dužnost


 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović organizovao je prijem za predstavnike organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i ovom prilikom je izrazio spremnost da sa njima razgovara o promjenama u izdvajanjima Grada za pomoć boračkoj populaciji, u budžetu za 2021. godinu.
- Zajedno sa udruženjima ćemo učiniti sve da se krećemo u pozitivnom smjeru i da ova sredstva budu veća nego do sada, jer smatram da su ti ljudi i porodice dali ogroman doprinos i ono najvrijednije što su imali za Republiku Srpsku. Nadam se da ćemo se što češće sastajati, sve bolje raditi i sarađivati – istakao je Petrović.
 
Gradonačelnik Petrović najavljuje da će biti na raspolaganju boračkim udruženjima, u domenu svojih nadležnosti ali i kao snažna podrška njihovim interesima i zahtjevima pred drugim ustanovama i nivoima vlasti, a vrata Gradske uprave će uvijek biti otvorena za njih.
- U devedesetim godinama, kada je stvarana Republika Srpska, učešće u odbrani i ratnim dejstvima je bio najviši izraz patriotizma. Sada, nakon 29 godina, naša najviša patriotska dužnost jeste da omogućimo bolji status u društvu za porodice poginulih i nestalih boraca, ratne-vojne invalide i demobilisane borce. Posebnu pažnju moramo obratiti na djecu palih boraca Vojske Republike Srpske, prije svega u pogledu zaposlenja. Analiziraćemo položaj sve djece palih boraca i stvorićemo detaljnu bazu podataka o njihovom materijalnom i radnom statusu, to će biti prvi korak u procesu pomoći da dobiju mjesto u društvu koje zaslužuju i ispravka svih eventualne nepravilnosti i nepravdi – dodao je Gradonačelnik.
 
Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice i majka nestalog borca VRS, ističe da je ovo udruženje stalno aktivno i da zahtjeva od vlasti i međunarodne zajednice da ubrza pronalazak nestalih, te da bez rješavanja ovog problema ne možemo reći da imamo mir u BiH, a posebno ne mir u porodicama nestalih.
- Uvijek smo imali dobru saradnju sa Gradskom upravom Bijeljina i nadamo se da ćemo je nastaviti i sa novim gradonačelnikom. U Republici Srpskoj imamo još 1650 nestalih osoba, od toga 56 na području Semberije i Majevice. Nadamo se da ćemo, uz pomoć vlasti, konačno riješiti pitanje njihovog pronalaska i zatvoriti naše udruženje – dodaje Smilja Mitrović.
 
Sekretar Gradske boračke organizacije Bijeljina Radan Ostojić se takođe nada nastavku dobre saradnje sa Gradskom upravom.
- Mi smo u podršci našim aktivnostima uglavnom naslonjeni na Gradsku upravu i gradonačelnika, i u obilježavanju značajnih datuma, što je prioritet naše organizacije, ali i u poboljšanju materijalnog položaja boračke populacije – istakao je Ostojić.
 
Predsjednik Udruženja veterana „Grada Panteri“, Petar Cvijetinović, je izrazio nadu da će Grad Bijeljina ove godine uvažiti zahtjev ovog udruženja da ulice u gradu ponesu proslavljenih komandanta Garde Panteri i semberskih brigada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
- Naše udruženje broji 2660 članova i nismo zadovoljni dosadašnjim izdvajanjima iz budžeta Grada Bijeljina, za naše udruženje ali ni za boračku populaciju u Bijeljini uopšte, te smo uglavnom finansirali rad udruženja uz pomoć donatora i Vlade Republike Srpske. Zahvalni smo Gradonačelniku Petroviću na iskazanoj spremnosti da promijeni odnose i podrži boračku populaciju i naše udruženje – dodao je Cvijetinović.