Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Velika zainteresovanost za program podrške samozapošljavanju



Predstavnici Gradske uprave Grada Bijeljina i investicione fondacije „Impakt“ Sarajevo održali su danas prezentaciju programa „YEP (JEP) inkubator poslovnih ideja“ na kojem je predstavljen sistematski program podrške poslovnim idejama koji uključuje finansijsku, stručnu i mentorsku podršku za deset poslovnih poduhvata na području Bijeljine.
Govoreći o uslovima učešća i  načinu korišćenja bespovratnih finansijskih sredstava u  „JEP“  programu, Mirela Omerović, izvršni direktor investicione fondacije „Impakt“ istakla je da će na današnjem info-danu biti prezentovani i mogući izvori resursa koji stoje na raspolaganju svima koji žele da pokrenu biznis na području Grada Bijeljina.
 - Program „YEP inkubator poslovnih ideja“ obuhvata analizu poslovne ideje, preduzetničku obuku koja slijedi za one koji se prijave na Javni poziv i dodjelu bespovratne finansijske podrške  u iznosu do 5.000 KM za deset poslovnih ideja na području Grada Bijeljina. Svi koji registruju svoje biznise i dobiju bespovratnu finansijsku podršku, ulaze u sistem stručne i mentorske podrške, koji obuhvata pomoć na osnovu procijenjenih potreba preduzetnika, bilo da se radi o podršci u vidu promocije, u oblasti računovodstva, pravnih pitanja, umrežavanju i slično. U 2018. godini kroz Program je podržano preko 120 poslovnih poduhvata uključujući i šest poslovnih poduhvata u Gradu Bijeljina – podsjetila je Omerovićeva.
Ankica Todorović, šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, istakla je da Javni poziv za „JEP inkubator poslovnih ideja“ predstavlja četvrti projekat samozapošljavanja koji je u prethodne tri godine podržala Gradska uprava.
 - Kroz tri projekta smo podržali poslovanje 28 novih preduzetnika, što je u skladu sa strateškim opredjeljenjem Gradske uprave da stvara povoljno poslovno okruženje uz podršku zapošljavanju i samozapošljavanju. Odziv na današnji info-dan je odličan i pokazuje zainteresovanost građana za ovaj vid podrške biznisu – zaključila je Todorovićeva.
Pored uslova učešća na Javnom pozivu, prisutni su imali priliku i da čuju iskustva ranijih korisnika „Yep“ programa. Nikola Stajić iz Velike Obarske aplicirao je na prethodni poziv sa planom proizvodnje i prerade povrća.
-Kroz „JEP“ program sam naučio kako voditi biznis i izraditi sopstveni biznis-plan, ali i kako izbjeći situacije koje bi ugrozile poslovanje. Obuka se sastojala iz tri modula, a u svakom se obrađivao dio biznis plana. Na kraju su svi učesnici projekta imali prezentaciju plana svog poslovanja koji je izrađen uz podršku mentora. Mada sam još uvijek mali proizvođač, posao opstaje i ove godine planiram širenje poslovanja – najavio je Stajić.