Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Regulacijom riječnog korita Janje spriječena veća šteta


      
​Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić obišao je danas lokaciju Brzava u Janji gdje je veći vodostaj istoimene rijeke, prouzrokovan obilnom kišom, porušio dio starog mosta koji nije u upotrebi, te je ovom prilikom istakao da su dosadašnji radovi na regulaciji korita rijeke Janje spriječili izlivanje vode i plavljenje okolnih domaćinstava.
- Most koji je porušen svakako je trebalo ukloniti, ali tek nakon završetka radova na novom mostu. Ipak, veća šteta je spriječena, jer je dosadašnjom regulacijom prošireno korito, novi most je znatno viši od starog i, iako je u posljednjih 48 časova palo 49,3 litara kiše po metru kvadratnom, izbjegnuta je veća šteta po stanovništvo – naveo je Mićić.
On je naglasio da je 2014. godine naselje Janja bilo plavljeno čak pet puta, ali da je sredstvima koja su do danas obezbijedili Ambasada Turske u BiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Grad Bijeljina, postignuto mnogo kada je riječ o zaštiti ovog dijela Semberije od poplava.


- Sada korito rijeke Janje na lokaciji na kojoj se nalazimo može da primi duplo više vode nego prethodnih godina, a nadam se da ćemo uskoro nastaviti i izgradnju drinskog nasipa. U planu je i izdizanje mosta u centru Janje, ali to moramo da riješimo u saradnji sa Putevima Republike Srpske jer je riječ o magistralnoj saobraćajnici. Savski nasip je završen, uskoro i kanal kroz grad, a u toku su radovi i na Majevičkom obodnom kanalu – podsjetio je Mićić.
Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Janja Azem Aletović kaže da je zajedno sa mještanima pratio nivo vodostaja kod mosta koji je juče srušen na lokaciji Brzava.
- Došlo je do urušavanja desne obale kraj starog mosta, nakon čega je njegova polovina pala u vodu, ali brzom reakcijom izvođača radova koji inače rade na novom mostu, omogućen je normalan protok vode – kaže Aletović.
Šef Odsjeka za civilnu zaštitu Grada Bijeljina Drago Ristić istakao je da se stanje u vezi sa padavinama stabilizuje i da vodostaji manjih rijeka opadaju.
- Vodostaj Janje je u padu, kao i Lukavca i Gnjice. Rječica Lukavac juče je zaplavila neke poljoprivredne površine, ali situacija se stabilizuje. Vodostaji Save i Drine do juče su bili prilično niski i uspješno su mogli da prihvate pritoke, ali sada bilježe porast. Na Savi je izmjerena visina od 380 centimetara na vodomjeru u Jameni, odnosno 305 centimetara na Drini kod mjerne stanice Radalj. Međutim, obe vrijednosti su daleko ispod redovne kote odbrane od poplava – dodao je Ristić.