Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Prva žrtva korone iz Bijeljine



U Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci sinoć je, od posljedica virusa korona i više hroničnih bolesti, preminuo prvi pacijent iz Bijeljine, što je sedma žrtva virusa korona u Republici Srpskoj.
Od prethodnog izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj, prema laboratorijskim analizama Zavoda za mikrobiologiju UKC RS i Instituta za javno zdravstvo RS, u Bijeljini nema novozaraženih, a do sada je ukupno testirano 80 lica iz Bijeljine.
Na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije, između ostalog, saopšteno je da se u Gradu Bijeljina pod stručnim nadzorom u samoizolaciji nalazi 682 lica, dok je 109 lica u kućnom karantinu. U karantinu u Domu učenika smješteno je šest lica, sedam lica je u bolničkom karantinu, dok se 19 lica nalazi u karantinu u sportskoj sali OŠ „Vuk Karadžić“. Jedno zaraženo lice, koje je majka troje maloljetne djece, i dalje se nalazi u kućnom karantinu, a u karantinu na graničnom prelazu Rača je 21 osoba. U sali OŠ „Vuk Karadžić“ u toku je postavljanje dodatnih 20 kreveta, a u slučaju potrebe, ovaj karantin će biti proširen.
U okviru mjera i aktivnosti koje se redovno preduzimaju u cilju suzbijanja epidemije korona virusa, AD „Komunalac“ juče je oprao i dezinfikovao deset ulica - Kulina Bana, Dušana Baranjina, Pere Stanića, 1. maja, Sremsku, Kruševačku, Cara Uroša, Miloša Obilića, Raje Banjičića i Majevičku.
U protekla 24 časa Komunalna policija i Policijska uprava Bijeljina su izvršili je kontrolu ukupno 211 lica koja se nalaze u kućnoj samoizolaciji i sva lica su pronađena na adresi. Policijska uprava izdala je prekršajne naloge za pet lica koja su kršila zabranu kretanja, a gradski sanitarni inspektor izdao je 29 novih rješenja za izolaciju .
Granični prelaz Rača prethodnog dana prešlo je 282 vozila, dok je na Pavlovića mostu zabilježeno 36 prelazaka vozila. 
Kol-centar je proteklog dana imao 21 poziv, od čega je realizovano devet zahtjeva za dostavom. Ostalih dvanaest poziva odnosilo se na pružanje informacija ili pozive lica koja ne spadaju u starosnu grupu lica starijih od 65 godina, penzionere, invalidna lica, samce, trudnice i hronične bolesnike.
Za narednu sedmicu je najavljena podjela paketa životnih namirnica socijalno najugroženijim građanima, kao i zaštitnih maski namijenjenih penzionerima.
Gradski štab za vanredne situacije prethodnog dana ponovo je pozvao građane na odgovornost i poštovanje savjeta medicinskih radnika i republičkih institucija i ustanova, prije svega na sprovođenje mjera higijene i socijalnu distancu.
- Nepoštovanje mjera koje su usvojene na nivou Republike i Grada biće sankcionisano novčano i prinudnim smještanjem u odgovarajući karantin lica koja ne poštuju naredbu o kućnoj izolaciji. Zaštita zdravlja stanovništva je najvažniji cilj i zbog toga epidemiološka sitacija ne smije izmaći kontroli – upozoreno je u jučerašnjem saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije potpisanom od strane komandanta Štaba Miće Mićića, koji se nalazi u kućnom karantinu.
Istovremeno, Mićić se zahvalio svim građanima, preduzećima i ustanovama koji se odgovorno ponašaju, jer na taj način čuvaju zdravlje zajednice i drže epidemiološku situaciju u Bijeljini pod kontrolom.