Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Proljećna sjetva prema planu, obezbijeđen regresirani dizel


         
​Semberski poljoprivrednici očekuju dobar rod nakon jesenje sjetve, a situacija prouzrokovana novim korona virusom neće uticati na proljećnu predsjetvenu pripremu i jare usjeve, saopšteno je iz Odjeljenja za poljoprivredu Grada Bijeljina.
- U jesen 2019. godine zasijano je 15.148 hektara, od čega je pod pšenicom 11.600 hektara, ječmom 2.700 hektara, a dio površina je pod ostalim ozimim biljnim vrstama, kao što su tritikale, uljana repica, krmno bilje. Kada je riječ o proljećnoj sjetvi, biće zasijano 32.652 hektara – navedeno je u saopštenju.
Planirano je da bude zasijano 26.037 hektara kukuruza, 1.365 hektara industrijskog bilja, 3.950 hektara povrća i 1.300 hektara krmnog bilja.
U Odjeljenju kažu da na tržištu ima dovoljno kvalitetnog repromaterijala i da su ispunjeni svi uslovi za kvalitetnu sjetvu.
- Distributeri repromaterijala tvrde da na tržištu ima dovoljno kvalitetnog sjemena, đubriva i druge poljoprivredne opreme. Počelo je preuzimanje regresiranog dizel goriva i nadamo se da situacija sa virusom korona neće znatno uticati na ovu granu privrede – piše u saopštenju.
Zbog virusa korona dezinfikovano je svih 15 mjesnih kancelarija i Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina, gdje je od 30. marta počelo podnošenje zahtjeva za regresirano gorivo.
- Do sada je podnijeto 1.783 zahtjeva, a na preporuku Gradskog štaba za vanredne situacije dozvoljeno je kretanje poljoprivrednika starijih od 65 godina, od domaćinstava do njiva koje obrađuju – poručili su iz Odjeljenja za poljoprivredu.