Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

SVA TRI NALAZA NEGATIVNA, MEĐU NjIMA I GRADONAČELNIKOV



U Bijeljini nema novozaraženih virusom korona, a nalazi gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i još dvije osobe iz Bijeljine su negativni, potvrđeno je danas na Gradskom štabu za vanredne sitacije.
Od upupno devet zaraženih kovidom–19 u Bijeljini, dvije osobe se nalaze na respiratoru - jedna u karantinu bolnice „Sveti Vračevi“, a druga u UKC Banja Luka.
Do sad je iz Bijeljine testirano ukupno 68 lica na ovaj virus. Pored devet pozitivnih rezultata, za 29 uzetih uzorka se čeka rezultat, a 30 testova je negativno. Pod stručnim nadzorom u samoizolaciji nalazi se 815 lica, što je za 104 manje nego prethodnog dana. U kućnoj karantinu je 89 lica, četvoro u karantinu u Doma učenika, a 15 lica u bolničkom karantinu. Osam lica je smješteno u sportsku salu OŠ „Vuk Karadžić“, dok se u karantinu na graničnom prelazu Rača nalazi devet osoba, od kojih su dvije iz Bijeljine.
Iz Bolnice naglašavaju da je od 1. aprila počelo obimnije testiranje šireg kruga osoba koje su kontaktirale osobe iz sva tri klastera zaraze na području Bijeljine.
Komunalna policija izvršila je kontrolu 99 lica koja se nalaze u kućnoj  samoizolaciji i sva lica su poštovala zabranu kretanja. Policijska uprava Bijeljina izdala je prekšajni nalog za pet lica koja su se prekšila policijski čas i za jedno lice preko 65 godina koje je prekršilo zabranu kretanja. U prethodna 24 časa od Gradskog sanitarnog inspektora izdato je 27 novih rješenja za izolaciju, što je ukupno 92 izdata rješenja o izolaciji. Gradski štab za vanredne situacije donio je odluku na osnovu koje će Republičkom štabu uputiti zahtjev za izradu aplikacije za praćenje lica u samoizolaciji, a u cilju vršenja efikasnije kontrole ovih osoba.
U protekla 24 časa granični prelaz Rača prešlo je 278 vozila, dok je na Pavlović mostu granicu prešlo 21 vozilo.
Što se tiče dezinfekcije stambenih zgrada i javnih objekata, komunalno preduzeće a.d. „Vodovod i kanalizacija“ je 1. aprila izvršilo dezinfekciju 11 objekta – četiri stambene zgrade, prostorije Centra za socijalni rad, Agrarnog fonda, OŠ „Knez Ivo od Semberije“ i prostorije dvije mjesne zajednice. Preduzeće „Eko zaštita“  Bijeljina izvršilo je dezinfekciju prostora oko sportske sale OŠ „Vuk Karadžić“ gdje je smješten karantin. Firma „Komunalac“ AD izvršila je pranje i dezinfkeciju devet ulica - Potporučnika Smajića, Žrtava fašističkog terora, Galac, Lozničke, Nikole Spasojevića, Drinske, Ivana Gorana Kovačića, Đure Daničića i 27. marta.
Kol- centar je prethodnog dana imao 27 poziva, a od toga realizovano je 14 zahtjeva za dostavom hrane i lijekova. Na Gradskom štabu je usvojena odluka da se ukine rad Kol-centra subotom, jer je licima starijim od 65 godina dozvoljeno kretanje utorkom i petkom u jutarnjim časovima, a Dom zdravlja subotom ne izdaje recepte za lijekove.
Gradska uprava Grada Bijeljina poziva građane na odgovornost i poštovanje savjeta medicinskih radnika i republičkih institucija i ustanova, prije svega na sprovođenje mjera higijene i socijalnu distancu.