Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

„Interagro“ postao punoljetan



​U Bijeljini je danas otvoren 18. Međunarodni sajam poljoprivrede „Interagro 2019“ na kojem učestvuje 160 izlagača iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Austrije, Italije i Turske.  
Posjetiocima i gostima prije otvaranja Sajma obratili su se izaslanik gradonačelnika Bijeljine i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, direktor preduzeća „Grad“, direktor Novosadskog sajma, kao i predstavnici  privrednih komora Republike Srpske i Vojvodine.
Sajam je zvanično otvorio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je istakao da Srpska u ovoj godini ima pet odsto rasta poljoprivredne proizvodnje i prihoda iz poljoprivrede u odnosu na prethodnu godinu.
- Poljoprivreda je jedna od razvojnih šansi Republike Srpske u kojoj 140.000 domaćinstava ostvaruje prihod u ovoj oblasti, a 40.000 domaćinstava je registrovano kao poljoprivredna gazdinstva - naglasio je Višković na otvaranju Sajma koji je okupio rekordni broj izlagača.
Poljoprivrednim proizvođačima neophodna su sredstva za kapitalna ulaganja istakao je Predrag Jović i zaključio da se ona mogu obezbijediti jedino preko pretpristupnih fondova Evropske Unije.



- Gradska uprava je prepoznala ovaj model i preduzela konkretne korake tako što je otvorila kancelariju u okviru gradskog Agrarnog fonda koja je na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima, kako bi mogli konkurisati za ta sredstva. U prošlom pozivu grant u iznosu od 100.000 KM iz IPA fonda dobio je poljoprivredni proizvođač iz Donjeg Crnjelova. U narednoj godini poljoprivrednici će moći konkurisati za sredstva iz predpristupnih fondova u iznosu od 30 miliona evra - najavio je Jović.
On je podsjetio da je Gradska uprava prepoznala način povezivanja primarne poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije i zbog toga, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, učestvuje u sufinasiranju i formiranju klastera.
- Takođe, zajedno sa resornim ministarstvom realizujemo projekat izgradnje sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu na 511 hektara poljoprivrednog zemljišta, čija je ukupna vrijednost skoro četiri miliona KM. Iz gradske kase biće izdvojeno 15 odsto sredstava, dok će preostali iznos finasirati Vlara Republike Srpske - dodao je Jović.
Predsjednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević je na otvaranju istakao „Interagra“ da ovaj sajam doprinosi jačanju privredne saradnje i stvaranju ambijenta za brže kontakte među partnerima u regionu.
Organizator Međunarodnog sajma poljoprivrede „Interagro“ u Bijeljini je preduzeće „Grad“, partneri su Privredna komora Vojvodine i Privredna komora Republike Srpske, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grad Bijeljina.
Do nedelje, 22. septembra, na bijeljinskom sajmu biće postavljena izložba poljoprivredne mehanizacije sa eksponatima vrijednim 10 miliona KM, kao i izložba meda, medonosnih rakija i alkoholnog pića. Takođe, posjetioci Sajma
imaće priliku da posjete izložbu kvalitetne priplodne stoke i štandove sa sjemenskom robom, zaštitnim sredstvima, stočnom hranom, sadnicama i proizvodima prehrambeno-prerađivačkih kapaciteta.
Međunarodni sajam poljoprivrede „Interagro“ održava se u sajamskoj hali i na otvorenom prostoru Agrotržnog centra, na površini od 4.500 kvadratnih metara.