Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Nastavlja se Program oporavka od poplava


 
Semberija je pretrpila ogromnu štetu od poplava prvo 2010, a pogotovo 2014. godine, ali uz podršku međunarodnih i domaćih donatora, pogotovo Evropske unije, uspješno se otklanjaju posledice tih prirodnih katastrofa. Među domaćinstvima koja su u poplavi 2014. godine ostala ne samo bez kuća uslovnih za život, već i sredstava za privređivanje bilo je i domaćinstvo petočlano Dragana Maksimovića u Amajlijama koje su danas posjetili gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predstavnici Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija (UNDP).
U ovom domaćinstvu je, u okviru Programa za oporavak od poplava, koji u BiH finansira Evropska Unija u saradnji sa vladama entiteta i gradovima, odnosno, opštinama, izgrađena nova kuća, a iz ekonomske komponete ovog Programa Maksimovići su dobili i plastenik sa pratećom opremom i rasadom.
- 2014. godine u dvorištu nam je voda bila visoka preko 1,4 metra. Tada su nam bili uništeni usjevi, a kuća postala potpuno neuslovna za život. Zahvaljujući donatorima izgrađena nam je nova kuća, a i plastenik koji smo dobili će nam pomoći da se dodatno oporavimo od štete koju smo imali na imanju. Uzgajamo paradajz, papriku i kupus, od žitarica pšenicu i kukuruz, tovimo i bikove, a sledeće godine planiramo da proširimo proizvodnju – najavljuje ovaj domaćin iz Amajlija.


Grad Bijeljina je bio najteže pogođena lokalna zajednica u poplavama 2014. godine, a Gradska uprava već nekoliko godina sarađuje sa UNDP-om koji sprovodi Program za oporavak od poplava.
- Pomoć koju dobijamo je dragocjena, a pogotovo je dobro što, pored kuća, ove porodice dobijaju i pakete za poljoprivredu ili samozapošljavanje, što im pomaže da brže stanu na noge, nakon katastrofe koju su doživjeli. Ljudi koji žive u Semberiji su vrijedni, ali obim štete koju su pretrpjeli je bio ogroman i zaista im je trebala pomoć i zato smo zahvalni donatorima – istakao je gradonačelnik Mićić ovom prilikom.
U okviru Ekonomske komponente Programa za oporavak od poplava, 34 korisnika je dobilo plastenike uz prateću opremu i repromaterijal za ovu poljoprivrednu sezonu, 9 korisnika drugu opremu i repromaterijal za poljoprivredu, a dva korisnika opremu za samozapošljavanje. Ukupna vrijednost donacije iz Ekonomske komponente namijenjene Bijeljini je 200.000 konvertibilnih maraka i to je najveća donacija iz ove komponente među svim gradovima i opštinama u BiH.
Saradnik za komunikacije Programa Aida Šunje ističe da je vrijednost Programa koji se sprovodi u 44 opštine u BiH 15 miliona evra, od čega je Evropska Unija obezbijedila 12.5 miliona.
-  U Bijeljini je obnovom obuhvaćeno 130 kuća, a 44 kuće se grade iznova, jer nisu mogle biti popravljene. Cilj UNDP-a je da porodicama kojim pomažemo obezbijedimo održive uslove života i zato doniramo ekonomske pakete – ističe Aida Šunje.