Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Japanska kompanija traži mogućnost za ulaganje u Bijeljinu



​Predstavnici japanske kompanije "Jazaki" razgovarali su danas sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem i načelnikom gradskog Odjeljenja za privredu, Dejanom Savićem, o mogućnostima investiranja u Bijeljinu, odnosno o otvaranju proizvodnog pogona ove kompanije u našem gradu.
"Jazaki" je japanska firma koja, između ostalog, posluje u Srbiji. U Šapcu obavljaju proizvodnu djelatnost i zapošljavaju preko 2000 ljudi. Bave se proizvodnjom auto kablova,  odnosno dijelova za auto-industriju.
- Danas smo razgovarali o mogućnostima da "Jazaki" otvori proizvodni pogon u našoj lokalnoj zajednici. Njih interesuje struktura radne snage kojom Bijeljina raspolaže. Takođe, razgovarali smo o pravnoj regulativi, mogućnostima kupovine zemljišta, grinfild lokacijama i braunfild objektima, koji se mogu privesti namjeni - istakao je nakon sastanka Dejan Savić načelnik gradskog Ojeljenja za privredu.
On je naglasio da je cijena radne snage jedan od glavnih aduta razlog za privlačenje investitora, jer je znatno niža od cijene u zapadnoj Evropi, ali sa druge strane, upravo odgovarajuća motivacija ličnim primanjima odlučujuće utiče na pronalazak kvalitetne radne snage, zaključio je Savić.
 - Kompaniji "Jazaki" ćemo u narednom periodu dostaviti sve informacije koje ih interesuju u vezi ulaganja u naš Grad. Oni su u Šapcu angažovali svu radnu koja odgovara njihovoj djelatnosti i upravo zbog toga se interesiju za Bijeljinu - dodao je Savić.
Što se tiče povoljnosti ulaganja u Bijeljinu isti tretman imaju strani i domaći investitori.
- Pogodnosti koje nudimo su plaćanje zemljišta u poslovno-industrijskoj zoni II na 60 jednakih mjesečnih rata bez kamate ili 10% nižu cijenu za jednokratno plaćanje. U ovoj zoni je izgrađena sva komunalna infrastruktura, a u narednom periodu biće obezbijeđen i priljučak na gasovod - podsjetio je načelnik Savić.
Pored interesovanja kompanije "Jazaki", u Bijeljini od skoro posluje firma "Sevenpul", saradnik multinacionalne kompanije "Beneton", a bavi se konfekcijom, odnosno, šivenjem majica. Proizvodnju su počeli sa  15 zaposlenih  žena, a sada već imaju preko 40 zaposlenih, jer šire obim proizvodnje.
Od stranih investitora u Bijeljini posluje i kompanija "PASS", koja se bavi proizvodnjom automobilskih dijelova za poznate brendove automobilske industrije.