Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Revidiranje Protokola za borbu protiv nasilja u porodici



U Bijeljini je danas održan sastanak Radne grupe za borbu protiv nasilja u porodici, s ciljem revidiranja Protokola potpisanog 2010. godine između više institucija sa područja Grada, a kome je prisustvovala i predstavnik Organa Ujedinjenih Nacija za ravnopravnost polova i osnaživanje žena (UN Woman) za BiH.


Gradska uprava Grada Bijeljina pruža administrativno-tehničku podršku u ovom procesu.
- Protokol će biti usklađen sa novim zakonskim odredbama i biće precizirane neke nove nadležnosti u pojedinim slučajevima nasilja - istakla je šef u gradskom Odjeljenju za društvene djelatnosti Ljubica Mlađenović.
Predstavnik Udruženja žena „Lara“ iz Bijeljine Milka Stević navela je da su u Bijeljini zabilježeni teži oblici nasilja u porodici i da je u tim slučajevima potreban duži rad sa oštećenim osobama, pri čemu je značajna podrška od Sigurne kuće i radnika u ovoj ustanovi.
- U Sigurnu kuću smještaju se i maloljetne osobe, a najduže se u njoj može boraviti do godinu dana. Takođe, uporedo sa boravkom u kući kontinuirano se radi i na ekonomskom osnaživanju osoba koje su u njoj boravile, s ciljem njihovog zapošljavanja nakon izlaska iz kuće - pojasnila je Stevićeva, koja je koordinator sigurne kuće u Bijeljini.
Vesna Savić iz Centra za socijalni rad navela je da je izrada Protokola i redovno izvještavanje o ovoj problematici u Skupštini Grada veliki pomak za lokalnu zajednicu kada je riječ o borbi protiv nasilja.