Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Autorsko tumačenje postavke Tradicija i mit kao inspiracija



Prateći program izložbe
Tapiserije Milice Zorić:
sinteza nasleđa i modernizma
Muzej Semberije, Bijeljina
 
Autorsko tumačenje postavke
Tradicija i mit kao inspiracija
.................................................................
Sreda, 20. septembar u 18 časova
................................................................
Predavač: Milica Orlović Čobanov, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Autorsko predavanje Milice Orlović Čobanov održaće se u sklopu pratećeg programa izložbe, sa fokusom na priču o životu i delu poznate tapiseristkinje. Njeno putovanje kroz svet primenjene umetnosti nije trajalo dugo, ali je doprinos bio odlučujući za obnovu jugoslovenske tapiserije. Umetnički je prvo počela da se izražava literarno, uobličavajući teme koje su je zaokupljale kroz pripovedačke forme. Međutim, tek u zrelim godinama, od 1957. godine opredelila se za tapiseriju kao likovni izraz. Okosnicu i konstantu njenog bogatog opusa, autentičnog i nezavisnog od tradicionalnog poimanja ovog medija, čini sugestivno naglašavanje naravi, stanja i sudbine čoveka.
 
O IZLOŽBI:
 U Muzeju Semberije u Bijeljini u toku je izložba Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma, autorke Milice Orlović Čobanov. Nakon predstavljanja u Novom Sadu izložba gostuje u Bijeljini do 6. decembra 2019, gde se prikazuje u okviru manifestacije Višnjićevi dani.
U sklopu realizacije ostvarena je saradnja sa legatima Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u okrilju beogradskog Muzeja savremene umetnosti i Muzeja Semberije u Bijeljini, kao i saradnja sa Muzejem primenjene umetnosti. Namera je da izložba dobije karakter retrospektive, kojom se valorizuje autentičan doprinos Milice Zorić u nacionalnoj modernoj umetnosti i ukazuje na jedinstveno mesto opusa autorke u istoriji jugoslovenskog modernizma. Izložbu prati reprezentativan dvojezičan katalog na srpskom i engleskom jeziku, sa tekstovima kustosa muzeja od kojih su pozajmljena dela – Svetlane Mitić, Bojane Popović, Sandre Vesić Tesla, Tanje Lazić i autorke izložbe Milice Orlović Čobanov iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. 
Realizaciju projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.