Документи

Вијести

Бијељина добила још три града побратима

slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић организовао је пријем за око 20 делегација градова побратима и пријатељских градова, као и за представнике дипломатског кора који су дошли у Бијељину уочи 9. августа - Дана Светог Пантелејмона.
- Вечерас је са нама 20 делегација градова побратима и пријатељских градова, а сутра на Дан славе очекујемо још пет делегација, који ће бити наши гости на традиционалном ломљењу славског колача на славском ручку. Наша су настојања да Бијељину направимо отвореним и препознатљивим Градом, који има пријатеље у свијету - навео је Мићић, који се захвалио гостима што су увеличали празничне дане у Бијељини.
Мићић је нагласио да је Бијељина потписала повељу о братимљењу са још три града - Лесковцем из Србије, економски развијеним Градом Брашов из срца Румуније, те са руским Градом Азовом, удаљеним неколико хиљада километара, на ријеци Дон.
Градоначелник Лесковца Горан Цветановић, који је и кум славе, истакао је да су два града братимљењем направила конекцију у свим сферама живота, напомињући да је овај Град у Србији познат по великим енергетским потенцијалима.
Градоначелник Куманова Максим Димитријевски истакао је да долази из општине која је једна од највећих у Македонији, која чврсто корача на европском путу, те да то жели и свим грађанима Бијељине и Републике Српске.
Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је такође присуствовао пријему, навео је да је ово порука добре сарадње, те напоменуо да су Бањалука и Бијељина прошле, а посебно ове године интензивирали сарадњу.
- Осим сарадње нас градоначелника, она је проширена и на градске управе и њихове начелнике -  додао је Радојичић, истичући да је за Републику Српску нарочито важна сарадња два највећа града у којима је више од четвртине њеног становништва и већина привреде, универзитети, као и културне институције.
Генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић навео је да је позитивно изненађен развојем Бијељине, која може послужити као примјер осталим локалним заједницама у Српској.
Градски менаџер Милош Стевановић истакао је је да је Бијељина почаствована чињеницом да је постала центар дипломатских активности, додајући да је осим конзула Николића, на пријему и амбасадор Индије у БиХ Раул Чабра.
- Успоставили смо квалитетну сарадњу са Индијом у културном, а ускоро и у привредном погледу - навео је Стевановић.
Чабра је навео да је почествован боравком у Бијељини и додао да је ово његова прва посјета овом Граду.
- Јутрос сам разговарао са градоначелником Мићићем о бројним областима у којима можемо сарађивати, те да још јаче градимо односе који постоје већ деценијама - додао је Чабра, најављујући за следећи мјесец у Бијељини индијско културно вече.