Документи

Вијести

Прослављен Дан Светог Пантелејмона

2018-08-09

Литургијом у цркви Светог Ђорђа, литијом градским улицама и ломљењем славског колача у Бијељини је прослављен Дан Светог Пантелејмона.
Славску литургију је служио епископ зворничко-тузлански Фотије, уз саслужење бројног свештенства.
- Данас смо сабрани у братској љубави у Бијељини, у Граду у коме се прослављају угодници Божији као што је Свети Пантелејмон и у коме се велича свако добро и тежи се добру. Немањићи су тежили добру у средњовјековној историји, били су владари и постали су у Светитељи, а иза њих су остала добра дјела. Срби који живе у Републици Српској и на другим просторима  сви заједно имају исти идеал, а то је Светосавље, да будемо људи Божији, народ Божији и браћа међу собом. Дај Боже да буде тако и да буде мир у Бијељини и Републици Српској и да чувамо Републику Српску, јер ће она нас сачувати  - поручио је епископ Фотије.
Овогодишњи кум Славе је био градоначелник Лесковца др Горан Цветановић, који је заједно са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, сломио славски колач и том приликом истакао да је ово још једна карика у ланцу сарадње између Бијељине и Лесковца, два града која су јуче потписала и Споразум о братимљењу.  
- Част ми је и задовољство да будем кум на Слави Бијељине. Желим свим грађанима  много здравља, среће и просперитета. Такође, желим вам да чувате традицију и православну вјеру. Људи који овдје већ дуже од деценије раде на развоју Града и побољшању стандарда грађана Биејљине сигурно ће и у наредном периоду наставити да раде на напретку Семберије - изразио је увјерење кум Славе др Горан Цветановић.
Градоначелник Мићић честитао је Славу свим Бијељинцима и свима који Пантелино славе као породичну славу, са жељом да је обиљеже у здрављу, миру и слози.
- „Пантелински дани“ су најважнија манифестација у нашем Граду, а ове године смо имали добру посјећеност свих догађаја који су били увршетни у званични календар свечаности. Велики број званица одазвао се нашем позиву да присуствује завршним пантелинским свечаностима и још једном смо показали да смо Град отворен према свима, Град једнаких шанси и права за све и битно је да то наши гости препознају. Овај Дан симболизује мир и толеранцију, с обзиром на то да смо постали препознатљиви у региону и у свијету као Град у коме се поштују људска права и гдје владају демократски односи. Имамо госте из десетак земаља, у посјети нам је 27 делегација и амбасадор Индије, а желим да се захвалим и предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је дошао данас у Бијељину да увелича нашу славу - навео је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Предсједник Милорад Додик је у име Републике Српске и њених институција честитао славу градоначелнику и свим грађанима Бијељине.
- Окупљањем драгих гостију и пријатеља шаљемо поруку мира, са жељом да се овдје учврси прави мир и да живимо његујући наше обичаје и традицију. Хвала градоначелнику на позиву, јер је Бијељина за Републику Српску један од важних стратешких центара и драго ми је што сам као предсједник Владе, а након тога предсједник Републике учествовао у реализацији капиталних пројеката у овом Граду, као што је Болница "Свети Врачеви", проточни канал и обилазница око Бијељине. Сада градимо Дрински насип, који ће заштити Бијељину од поплава - навео је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
 


slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika