Документи

Вијести

Отворена Канцеларија Омбудсмана за дјецу

slika
slika

У Бијељини је данас отворена Канцеларија Омбудсмана за дјецу у којој ће, у складу са надлежностима, права дјеце штитити замјеник Омбудсмана Републике Српске Јованка Вуковић.
- За мене је ово велики изазов и надам се да ће институција Омбудсмана, у сарадњи са другим установама са републичког и локалног нивоа, успјети да одговори задатку и помогне у остваривању права дјеце у складу са својим надлежностима - навела је Вуковићева.
Ово је трећа оваква Канцеларија која је отворена на подручју Републике Српске,  после Добоја и Фоче, средства за рад су обезбијеђена из буџета Владе РС, док је просторије и потребну инфраструктуру обезбиједила Градска управа.
- Задовољство ми је што у нашем Граду отварамо овакву институцију, која ће бити од вишеструке користи за наше грађане. Ово је примјер добре сарадње републичких и градских власти, захваљујући којој смо отворили Канцеларију која ће допринијети да права дјеце буду заштићена на вишем нивоу - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Предсједник Скупштине Града Славиша Марковић је навео да је на претходној сједници Скупштине Одлука о отварању ове Канцеларије усвојена једногласно.
- На иницијативу народног посланика Милице Ловрић предложена је Одлука да се обезбиједе средства и отвори Канцеларија Омбудсмана за дјецу у Бијељини, што су подржали одборници позиције и опозиције. Циљ нам је да наш Град постане регионални центар, унапређењем рада и услуга у више области - истакао је Марковић, додајући да ће ова Канцеларија штитити права дјеце до њиховог пунољетства.
Народни посланик Милица Ловрић је нагласила да је институција Омбудсмана за дјецу од почетка рада у Републици Српској, 2009. године, показала изузетан значај за остваривање права дјеце.
- С обзиром на то да је Бијељина други град по величини у Републици Српској, као и да у њему живи велики број младих брачних парова са дјецом, али и велики број оних који су у стању социјалне потребе, сматрали смо да институција Омбудсмана може пружити важну подршку за остваривање права дјеце - појаснила је Ловрићева.
Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић је оцијенила да је Град Бијељина важно урбано средиште у којем постоји велики број породица и дјеце којима је неопходна помоћ Омбудсмана.
- Истраживања су показала да је у Бијељини повећан број развода, те да из тога произилази велики број проблема за дјецу, којој ће Омбудсман пружити подршку, поступајући по службеној дужности и пријавама грађана - појаснила је Радовићева.
Канцеларија Омбудсмана за дјецу налази се у згради Центра за културу, у Улици патријарха Павла број 1 у Бијељини.