Документи

Вијести

„Орлић“ из Батајнице побједник Мајских музичких свечаности

slika

На хорском фестивалу "Мајске музичке свечаности", који је одржан у Бијељини од 10. до 14. маја, у категорији дјечијих хорова побиједио је Црквено-дјечији хор "Орлић" из Батајнице.
У категорији женских хорова најбољи је био Ансамбл "Мозаик" из Пожаревца, а од мушких хорова ове године се издвојио Вокални састав "Либеро" из Лесковца.
За најбољу женску вокалну групу проглашена је "Рес Миранда" из Новог Сада.
У категорији православне духовне музике најбољи међу тридесетак хорова били су Камерни хор "Емануел" из Ваљева и Женски хор "Света Јелена Дечанска" из Железника.
У категорији мјешовитих камерних хорова издвојио се Ансамбл "Александар Невски" из Бањалуке, а у категорији мјешовитих хорова Пјевачки збор "Јосип Штолцер Славенски" из Чаковца. Гранд при припао је Камерном хору "Емануил" из Ваљева.
За најбоље соло пјеваче проглашени су Елена Рашковић, Анђелина Нинковић и Бранка Панић. Најбољи фолклорни ансамбл је из Истанбула.
Фестивал "Мајске музичке свечаности" ове године је окупио 30 хорова из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније, Хрватске и Турске.
Фестивал је одржан у седам такмичарских категорија - мјешовити хорови, мјешовити камерни хорови, црквени хорови, мушки хорови, женски хорови, дјечији хорови и фолклор.
У оквиру манифестације одржано је и такмичење соло пјевача, као и концерт пријатељства гостујућих хорова из иностранства на којем је учествовало више од 1.000 хорских пјевача.
Извршни организатор Фестивала је Српско пјевачко друштво "Србадија".

Фото: ИнфоБијељина