Документи

Вијести

Представљени добри примјери локалног партнерства

2018-05-15

Представници градова из Србије, Хрватске и Албаније посјетили су Бијељину 11. маја ове године, гдје су им представници Градске управе представили искуства и добре примјере локалног партнерства за запошљавање.
Шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Града Бијељина Анкица Тодоровић навела је да је неопходно градити партнерство на нивоу локалних заједница, како би, заједно радили на одрживом развоју.
- То је и суштина састанка, размјена идеја, искустава, као и стварање могућности да учимо једни од других - истакла је Тодоровићева.
Она је навела да је гостима из Србије, Хрватске и Албаније Град Бијељина пренио искуства о томе како спроводи локално партнерство за запошљавање.
- Бијељина је једна од 15 локалних заједница укључених у пројекат са Међународном организацијом рада, који финансира ЕУ. Ријеч је о преквалификацији за незапослена лица у дрвној индустрији и њиховом запошљавању, а други сегмент пројекта се односи на самозапошљавање, посебно младих са иновативним бизнис идејама - објаснила је Тодоровићева.
Директор шабачког Центра за стручно усавршавање Бранко Филиповић навео је да је Шабац основао Привредни савјет, те да он дјелује у сарадњи са Службом за запошљавање, а све у циљу смањења незапослености.
- У фази смо формирања Едукативног центра, који ће пружити могућност преквалификације и доквалификације за незапослена лица - најавио је Филиповић.
Менаџер пројекта "Подршка образовању и запошљавању" Нина Хехенбергер истакла је да овај пројекат финансира АДА-Развојна агенција Аустрије и да се он имплементира у двије фазе. Прва је трајала од 2014. до 2017. године, док друга тренутно траје.
- Фокус пројекта је подстицање самозапошљавања и покретања малих бизниса. У том смислу нам је веома важна сарадња са локалним властима и осталим локалним актерима који могу да помогну у реализацији ових идеја - појаснила је Хехенбергер, додајући да очекује наставак сарадње са Бијељином за постизање заједничких циљева.
Координатор пројекта "Локално партнерство за запошљавање у БиХ" Амра Селесковић, који финансира Европска унија у БиХ, а реализује Међународна организација рада, изразила је задовољство што је састанак одржан у Бијељини, гдје су размијењена досадашња искуства.


slika
slika
slika
slika