Документи

Дан Светог Пантелејмона - Пантелино и Дан Града

Дан Светог Пантелејмона - Пантелино и Дан Града

Дан Светог Пантелејмона – Пантелино се у Граду Бијељина традиционално свечано обиљежава 9. августа. Пантелинске свечаности сваке године трају по неколико дана и богате су културним, умјетничким и спортским догађајима. Врхунац славских свечаности су литургија у цркви Светог Ђорђа у Бијељини, литија кроз град до зграде Градске управе Града Бијељина и ломљење славског колача.

slika

Дан Града се обиљежава 24. септембара у спомен на дан ослобођења Бијељине од фашистичких окупатора у Другом свјетском рату.

Сваке године поводом Дана Града заслужним грађанимa и установама додјељују се градска признања.

 

. . . . . . . . . . . .

 

Свети Пантелејмон (грчки: Παντελεήμων - пун самилости, саосјећајан) рођен је у 3. вијеку у Никомидији од мајке хришћанке и оца незнабошца.
Као младић изучио је љекарске науке, а свештеник Ермолај призвао га је к себи, научио га вјери Христовој и крстио га. Пантелејмон је чудотворно излијечио једнога слијепца именом Христовим и крстио га. Други љекари који су безуспјешно лијечили старца из зависти оптуже Пантелејмона као хришћанина и Пантелејмон изађе пред цара Максимијана на суд. Пред царем он се слободно објави хришћанином и на очи цареве излијечи једног човека од дуготрајне болести.
Ово чудо многе незнабошце је привукло вјери Христовој. Цар га стави на муке, али Господ му се јави у неколико махова и избави га цијела и неповријеђена. Осуђен на смрт, Пантелејмон клече на молитву. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи као да је од воска.
И џелат га није могао погубити све док Светитељ није довршио молитву и сам рекао да га посијеку. Свети Пантелејмон пострадао је 9. августа (27. јула по јулијанском календару) 304. године.
Маслина под којом је посјечен Свети Пантелејмон постала је сва окићена плодом, а његове мошти постале су исцјелитељске.

slika
                                                  Манастир Русикон на Светој Гори

Свети Пантелејмон призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу, заједно са светим Ермолајем и осталим бесребреницима и чудотворцима.

Најљепши храм и манастир посвећен овом Светитељу је руски Манастир Светог Пантелејмона (Русикон) на Светој Гори.