Official web site of
The City of Bijeljina

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ МИНИСТРА МИНИЋА




Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић присуствовао је "Данима поља стрних жита" у Бијељини и том приликом изрекао низ бесмислица и неповољних прогноза за наше пољопривредне произвођаче, представљајући их као нешто најнормалније и, прије свега, прихватљиво.

Министар је предвидио цијену пшенице од 30 до 35 фенинга по килограму, оправдавајући то чињеницом да је пшеница берзанска роба и другим, како каже, објективним разлозима. Његов стручни тим прорачунао је очекивани принос од 550 килограма по дунуму, без обзира на временске прилике.
 
„Свако ко ових дана само и погледа кроз прозор, а камоли стручњак, требао би закључити да се овакве временске (не)прилике морају узети у рачуницу, јер ће сигурно утицати квантитет приноса, али и на његов квалитет,“ рекао је Сретен Вучковић из градског Одјељења за пољопеивреду и додао да га чуди што обилне падавине занемарује човјек који је након поплава 2014. године саградио кућу од милион конвертибилних марака, али некоме су ипак поплаве као мајка а некоме као маћеха.

Калкулације производње пшенице кажу да, са свим трошковима, њена цијена коштања износи 2990КМ, тако да по предвиђеној цијени од 35КМ и 5 тона приноса по хектару долазимо тек до цифре од 1750КМ која не покрива цијену коштања производње коју ће произвођачи платити, чак ни уз 500КМ подстицаја по хектару засијане површине, које Министар тако поносно наглашава сваки пут када му се укаже прилика. Дакле, прогноза овог правника, који је магистрирао економију, потом докторирао право, а сада се налази на челу Министарства пољопривреде никако није добра.
 
Да би замазао очи нашем пољопривреднику, Министар је поменуо и могућност извоза у Турску. Жалосно је што се те идеје није сјетио прошле године, на тај начин ријешио проблем тржишних вишкова и помогао нашим произвођачима, али сада ће нас, тобоже, тај извоз спасити. Такво „домаћинско“ управљање могло се и очекивати од човјека који је као начелник општине Шамац, која има буџет 6 милиона КМ, оставио иза себе дуг од 15 милиона КМ.
 
„Поставља се питање у чијем интересу Ви, Министре, радите. У Вашој јучерашњој изјави навели сте да је Ваш стручни тим израчунао да минимална откупна цијена, уз коју би произвођач био рентабилан, износи око 50КМ за 100 килограма, а та цијена ће, кажете, бити 30 или 35КМ. Константно санирамо посљедице, умјесто да отклонимо узрок проблема. Управо на овако лош сценарио смо Вас упозоравали прошле године, говорећи да морате наћи рјешење за откуп тржишних вишкова. Робне резерве, нажалост, немамо, јер су покрадене и у стечају. Не можемо задовољити ни потребе потрошње у нашој Републици Српској, а Ви нам ту продајете врхунску демагогију о извозу у Турску као спасоносно рјешење. Заиста, срамно,“ закључио је Вучковић.
 
Након ових изјава Министра Минића, огласио се и Градоначелник Љубиша Петровић и рекао да ће упутити позив Министру да дође у Градску управу Града Бијељина са Кошарцем и Вишковићем, да пред пољопривредницима предлажу цијену пшенице.