Official web site of
The City of Bijeljina

ГРАД БИЈЕЉИНА ДОМАЋИН ФЕСТИВАЛА КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ




Град Бијељина биће домаћин тродневног музичког фестивала који ће бити одржан од 28. до 30. јануара у Центру за кулуру „Семберија“. 
Савјетник Градоначелника Бијељине Радослав Остојић рекао је да је Градска управа почаствована што има прилику и задовољство да, заједно са Удружењем  „Музика Арто“ организује фестивал класичне музике у Бијељини, на којем ће, између осталих, наступити и млади пијаниста Новак Трифковић, који је право освјежење на културној и музичкој сцени Бијељине.

- Ово ће бити јако лијепа прилика да бијељинска публика послуша оркестар „Бан Светислав Тиса Милосављевић“  који ће свирати заједно са нашим Новаком, те позивамо све грађане да нам се придруже на отварању овог фестивала. Градска Управа се нада да ће овај фестивал постати традиција по којој ће Бијељина постати препознатљива и на којој ће моћи да представи своје младе таленте као и рад професора наше Музичке школе - рекао је Остојић.

Вријеме одржавања фестивала је одабрано симболично у мјесецу када се славе лик и дјело нашег просветитеља, Светог Саве, који је био један од првих Срба који је почео да баштини српску културу, стога Градска управа сматра да културу треба његовати континуирано и да оваква улагања никад нису превелика.

- У вријеме осјетне хиперпродукције музичких такмичења која се могу лоше одразити на умјетнике, ми смо, у сарадњи са Градском управом и новооснованим Удружењем музичара „Музика Арто“, осмислили тродневни музички фестивал који ће, прије свега, бити едукативног карактера. Ђаци основне и средње школе,  академци, професори и грађани ће имати прилику да, од еминентних стручњака и педагога, чују многобројна стручна предавања, а за дјецу ће бити организоване дјечије радионице. Последњег дана манифестације биће уприличен и концерт на коме ће полазници мајсторских радионица имати прилику да свирајући и пјевајући покажу све што су на овим радионицама научили и унаприједили своја дотадашња знања - рекла је магистар Александра Радосављевић, професор клавира у Музичкој школи „Стеван Стојановић Мокрањац“ у Бијељини, и додала да све ово не би било могуће да градоначелник, др Љубиша Петровић, није препознао жељу и ентузијазам локалних умјетника да Бијељина постане центар културних дешавања и да није препознао вансеријски таленат ученика четвртог разреда музичке школе Новака Трифковића.

Трифковић ће са оркестром из Бањалуке на отварању фестивала, 28. јануара 2023. године од 20.00 часова свирати Моцартов клавирски концерт у А-дуру, као и дјела Mоцарта, Менделсона, Холста, Бритена и Бартока. 

Улаз на концерт је бесплатан, а овај догађај имаће и хуманитарни карактер – сва прикупљена средства биће усмјерена за лијечење oсмогодишње Aнастасије Лакић, из Бијељине, која болује од акутне лимфобластичне леукемије високог ризика.