Official web site of
The City of Bijeljina

ГРАДОНАЧЕЛНИК БИЈЕЉИНЕ ПОДНИО НОВЕ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ



На данашњој конференцији за медијe градоначелник Љубиша Петровић је изнио детаље о двије нове кривичне пријаве. 

Прва кривична пријава се односи на сва службена и одговорна лица у Аграрном фонду, прецизније речено против директора Аграрног фонда и чланова Управног одбора са предсједником Управног одбора на челу.
Градоначелник Петровић рекао је да се одредбама члана 16, став 5, Закона о јавним путевима, члана 7 и 10 Закона о комуналним дјелатностима, као и Закона о локалној самоуправи јасно и недвосмислено каже да питања асфалтирања категорисаних и некатегорисаних путева на подручју Града и изградње јавне расвјете спадају у искључиву надлежност Града, односно ресорног Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине, из чега произилази да Аграрни фонд нема никакве везе са регулисањем поменутих питања, нити му одредбе ових закона и прописа Аграрном Фонду дају било какво овлашћење у том смислу. Из садржаја Статута Аграрног фонда града Бијељина јасно је да дјелатност Аграрног фонда не обухвата изградњу инфраструктурних објеката, асфалтирање категорисаних, као ни некатегорисаних путева, нити изградњу јавне расвјете. Аграрни фонд не спада у круг субјеката којима Компензациони фонд може пружити директну подршку, а намјена за коју су спорна три милиона конвертибилних марака пребачена нема никакве везе са санирањем посљедица и потешкоћа насталих усљед ширења заразне болести изазване вирусом Корона, чиме се Компензациони фонд управо и бави. Правилник о начину и условима коришћења средстава Компензационог фонда Републике Српске у 2022. години који је донијет од стране Аграрног фонда никада није дошао на сагласност у Градску Управу, што значи да овај Правилник није ни ступио на снагу, нити је могао производити икакве правне посљедице, нити би се овим правилником могле дерогирати одредбе закона о јавним путевима и Закона у јавној управи.
- Бијељина заслужује много више од три милиона конвертибилних марака и ми нисмо против расподјеле тих средстава, али смо ријешени да се та расподјела учини транспарентно, а прије свега правично. Наш основни циљ је да се елиминише могућност  да неке мјесне заједнице буду фаворизоване на штету других мјесних заједница и то путем политичких притисака, уцјена за гласање и сличне предизборне и изборне манипулативне радње, рекао је Градоначелник и додао да ова кривична пријава неће зауставити даљу расподјелу ових средстава већ само да се тај дио посла одради транспарентно, како би се избјегле било какве криминалне и коруптивне радње – јасан је Петровић.

Друга кривична пријава односи се на предузеће „Еко-деп“, према коме је раније ове године већ поднесена једна кривична пријава. Ова кривична пријава упућена је против службених и одговорних лица у Скупштини и Надзорном одбору Јавног предузећа регионална депонија „Еко-деп“, конкретније члана Скупштине именованог од стране Града Бијељине Нике Сјерића, предсједника Надзорног одбора Слободана Трифковића и директора Драгишe Марјановића, јер су грубо прекршили одредбе Закона о јавним предузећима Републике Српске, Закона о Министарским, Владиним и другим именовањима и статута овог Јавног предузећа и на тај начин су омогућили незаконито именовање Слободана Трифковића на позицију члана Надзорног одбора испред града Бијељина и Драгише Марјановића на позицију директора овог Јавног предузећа. Наиме, Слободан Трифковић је био другопласирани на јавном конкурсу од 27. јуна ове године, а у одлуци Скупштине овог Јавног предузећа није ни наведено образложење његовог именовања. Првог септембра ове године засједао је Надзорни одбор са новоизабраним чланом и том приликом је донесена одлука о именовању Драгише Марјановића за директора овог Јавног предузећа. Према извјештају Комисије за избор и именовање директора Јавног предузећа „Еко-деп“  од 19. јула ове године, Драгиша Марјановић је био рангиран као трећепласирани кандидат, а у одлуци о његовом именовању такође није наведено образложење зашто није прихваћена препорука комисије, односно зашто је на ту позицију именован управо он, а не прворангирани, нити другорангирани кандидат. 
- Настављамо одлучно борбу против криминала и корупције који су оковали Бијељину у протеклим годинама. У тим намјерама нас нико неће спријечити, истрајаћемо на путу владавине права, правде и, уз нове истражне радње, будно ћемо пратити даљи ток постојећих кривичних пријава. Сљедеће обраћање медијима планирамо у просторијама а.д. „Водовод и канализација“, с обзиром на то да је прошло годину дана од смјене старог и именовања новог руководства, како бисмо јавност упознали са резултатима рада новог руководства, али и како бисмо испратили у ком степену су спроведене истражне радње у „Водоводу и канализацији“ по питању кривичних пријава поднесених против старог руководства, рекао је градоначелник Петровић.
Градоначелник Петровић је конференцију закључио ријечима да се истражне радње спроводе и у другим предузећима и да ће нове кривичне пријаве у догледно вријеме угледати свјетлост дана, те да ће Градска управа и даље остати посвећена својој борби за правду и заштиту народног интереса и народног новца.