Official web site of
The City of Bijeljina

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМИЈЕВАЊУ - ИНТЕГРАЛНИ ПРИСТУП КА СОЦИЈАЛНОМ УКЉУЧИВАЊУ



У Градској управи данас је потписан Меморандум о разумијевању у циљу реализације пројекта „Интегрални приступ ка социјалном укључивању“ између швајцарског „Каритаса“, Града Бијељина и Удружења грађана „Отахарин“.

Меморандум су, у име Града, потписали градоначелник Љубиша Петровић и предсједник Скупштине Града Александар Ђурђевић.
Пројекат се односи на област дохотка и миграција која је дио САСН стратегије за период од 2021. до 2025. године. Њиме се системски повезује пет модула за социјално укључивање најугроженијих, са фокусом на ромској популацији која је најмаргинализованија.

Градоначелник Петровић је рекао да ће бити настављен програм стамбеног збрињавања ове популације и навео још један веома изражен проблем - незапосленост.
- Веома је важно да обухватимо велики дио проблема са којима се сусрећу Роми у нашој локалној заједници и дамо све од себе да их ублажимо и рјешавамо. Од изузетног значаја је то што имамо утврђене темеље сарадње за наредне три календарске године - навео је Петровић и још једном захвалио „Каритасу“ на партнерству.

Драган Јоковић из Удружења „Отахарин“ изразио је захвалност представницима Града и „Каритасу“  посебно због чињенице да је Бијељина, уз Какањ, изабрана као партнерска локална заједница у БиХ.

Са друге стране, истиче Јоковић, Бијељина је оправдала повјерење и својим радом показала да је један од водећих градова када се ради о инклузији ромске популације, а све путем одговарајућих програма које креира и проводи.

- Показали смо иновативност и спремност да се темељно бавимо овом проблематиком путем интегративног приступа. Овакав програм је новина у БиХ, а обухвата елементе које пропагира и сама Европска комисија - рекао је Јоковић.
Он је изразио наду да ће Бијељина, својим примјером, успјети да покаже другим локалним заједницама да, реализујући поједине пројекте, може да се утиче на побољшање квалитета живота ове, нажалост, магринализоване групе становништва у нашем друштву.
У име швајцарског „Каритаса“ у БиХ обратио се Бакир Омукић и истакао да је рад  на подручју БиХ био изузетно успјешан до сада, али да се радило само на пројектима стамбеног збрињавања, али да сада постоји и једна новина.

- Од „Отахарина“ и Града Бијељина је потекла идеја о проширивању сарадње - да се укључе и неки други сегменти у све наше пројекте. Ту се, прије свега, мисли на образовање и запошљавање, те је сада пројектом „Интегрални приоступ ка социјалном укључивању“ обједињено више ставки, а његова вриједност износи око два милиона конвертибилних марака - истакао је Омукић и изразио наду да ће од стране надлежног министарства стићи помоћ у износу од три стотине хиљада конвертибилних марака, а да ће остатак бити обезбијеђен заједничким ангажовањем Града Бијељина и „Каритаса“.
 Он је напоменуо да су пројекат подржале владе Швајцарске и Лихенштајна.

Предсједник Скупштине Града, Александар Ђурђевић, рекао је да се нада да ће данас потписани Меморандум резултирати бројним квалитетним пројектима који ће, конкретно, неким људима промијенити живот.
Бојана Јовановић, програмски директор у Удружењу „Отахарин“, појаснила је да су активности на реализацији задатака почеле у јануару, да се са корисницима активно ради на терену, али и да је у припреми Програм унапређења запошљавања ромске популације.

- Актуелно је и провођење анкете међу грађанима Бијељине које за предмет има ставове везане за припаднике ромске националности, али и „ослушкивање“ потреба наших корисника, како бисмо, путем овог пројекта исте узели у обзир и позитивно оговорили на њих - рекла је Бојана Јовановић и захвалила представницима Града на улагању напора да се у Бијељини унапреди квалитет живота ромске заједнице.