Official web site of
The City of Bijeljina

Уједињење под тробојком - једини начин очувања слободе



У присуству бројних званичника Републике Србије, БиХ и Републике Српске, патријарха Српске православне цркве Порфирија и епископа зворничко-тузланског Фотија, градова и општина из Србије и Српске и грађана данас је у Бијељини обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Свечаност је почела химнама „Боже правде“ и „Моја Република“ и настављена обраћањима званичника, односно културно-умјетничким програмом којим су дочарани најважнији тренуци и славне личности које су оставиле дубок траг у српској историји.

Поздрављајући највише званичнике са државних нивоа, градоначелника Бијељине, односно градоначелнике и начелнике градова и општина и присутне грађане, патријарх српски господин Порфирије је нагласио да за нас све заставе почињу заставом која се указала светом цару Константину, са знаком најсветијег лика Господа Исуса Христа, а цар Константин је тај Христов знак поставио на заставе своје војске и извојевао побједу и слободу, поставивши темеље европске цивилизације.
​- Наша данашња застава је видљиви знак нашега јединства. Она упућује на то ко смо и шта смо као један народ, којим путем смо се запутили и треба да идемо - нагласио је Патријарх и завршио свој говор ријечима да гдје има цркве, има и нашег народа, а гдје нема цркве, пре или касније одумире и народ.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић рекао је да историјски тренутак захтјева од српског народа да се уједини под црвено-плаво-бијелом тробојком, заставом мира, али и заставом живота, да би сви Срби имали своју Србију и Српску, а да заставе српских разлика морају да се уједине, да би свака од њих имала своју слободу, а Срби као народ имали своју Србију и Српску. 
Предсједник Србије је истакао да се изазови с којима се српски народ данас суочава нису ништа мањи него изазови са којима се суочавала генерација која је побиједила у Великом рату.
- И данас, иако то можда не желимо да видимо, можемо да изгубимо и слободу и државу и животе, а сви заједно треба да побиједимо лудило које сваког тренутка може ове просторе да поново претвори у крваву кланицу. На данашњи дан, када је прије 104 године српска војска пробила Солунски фронт, постојало је нешто јаче од дивизија и пукова и моћније од оружја. Постојало је јединство различитих - људи са села и из града, војника и официра, православаца и свих других, оних који су изгубили мало и који су изгубили све – нагласио је предсједник Вучић и додао да је то био једини могући пут до слободе: ујединити се и заједно кренути ка најсветијем циљу.


Фотографије: Градска управа Града Бијељина, Танјуг (Страхиња Аћимовић), Курир, bl-portal.com, Радио-телевизија Републике Српске / desavanjaubijeljini.com