Official web site of
The City of Bijeljina

Ускоро почиње „Седмица мобилности“



Од 16. до 22. септембра Бијељина ће поново бити дио „Европске седмице мобилности“. По традицији, Град Бијељина подржава ову манифестацију и тако постаје дио велике породице градова у Европи који промовишу важност еколошки ефикасних начина кретања људи и здравог начина живота. Тема Европске седмице мобилности за 2022. годину је „Боља повезаност“, док мото гласи „Крећимо се квалитетније“. Европска седмица мобилности нагласак ставља на безбједно пјешачење, вожњу бицикла и предности које из здравог односа према животној средини проистичу по здравље људског организма.  У многим европским земљама пракса је показала да да су градови који промовишу пјешачење и вожњу бицикла, умјесто коришћења приватних моторних возила, актрактивнији за живот.

У оквиру ове седмице у Бијељини су планиране бројне активности. 

У петак, 16. септембра, послије отварања манифестације, за 11 часова је заказана улична акција која има за циљ подизање свијести о урбаној мобилности у граду, анкетирање грађана и промотивне активности које се тичу Агенде 2030 и Европске недеље мобилности. До 13 часова ће, уз подршку Агенције за безбједност саобраћаја РС и АМСРС, на централном градском тргу бити постављен и дјечији полигон за дјецу за симулацију учешћа у саобраћају.  Истог дана, у  17 часова за пјешаке ће бити отворена Улица Вука Караџића.

Суботњи термин од 12 до 14.30 часова је резервисан за „Фитнес за дјецу“ у центру града, у Улици Вука Караџића.  Истовремено ће бити реализован мониторинг протока саобраћаја у центру града. Истог дана од  17 до 23 часа, поново ће за саобраћај бити затворена Улица Вука Караџића.

Недјеља је резервисана за бициклистичко дружење „20-ка за здравље“ које ће почети  у 10.30 и трајати до 15.30 часова, а љубитељи двоточкаша ће педалати од градског Трга до Еко-визитор центра „Језера“. Тога дана, центар града биће отворен само за пјешаке.  

Наредног дана, у понедјељак, 19. септембра, посвећен је дјеци са потешкоћама у развоју, те ће у 11 часова, у Градском парку, стартовати „Игре без граница“ под мотом „Могу и ја“. Од 17 часова ће Улица Вука Караџића бити поново отворена за пјешаке, све до 23 часа, као и 20. септембра 

Посљедњег дана манифестације, 22. септембра, који се, иначе, обиљежава као Свјетски дан без аутомобила, у Улици Вука Караџића, под слоганом „заРОЛАЈ“ од 18 до 20 часова, биће одржана промоција точкића (ролери, тротинети, скејтови). Као и током свих дана трајања Европске седмице мобилности, ова улица ће од 17 до 23 часа бити затворена за саобраћај.