Official web site of
The City of Bijeljina

КОНФЕРЕНЦИЈА БЕБА - ЗА ЉЕПШУ И БРОЈНИЈУ СРПСКУ



У Градском парку у Бијељини данас је одржана Конференција беба под слоганом „Љепша Српска, бројнија Српска“. Пријаву за учешће је узело преко стотину беба и њихових родитеља. 

Шеф Кабинета Градоначелника, Младен Арсеновић, рекао је да је данас из Бијељине у јавност послата величанствена слика и да Градски парк никад није изгледао љепше. 

- Много је беба и родитеља данас овдје. Скоро петнаест година чувамо традицију одржавања Конференције беба коју подржава Градска управа. Надамо се да ће у годинама које слиједе сваки пут одзив бити све већи. У прилог томе иде и статистика која каже да је у 2019. и 2021 години било преко 1000 пријављених беба на подручју Града Бијељина. Надамо се да ћемо задржати тај тренд - казао је Арсеновић.

Град Бијељна својим акцијама и активностима на различите начине подржава пронаталитетну политику. Допринос су дали Скупштина Града, доношењем одговарајућих одлука и Кабинет Градоначелника који је израдио некилоко докумената заједно са Омбудсманом за заштиту права дјеце. 

Учешће на данашњој Конференцији су узеле и друштвено одговорне компаније које су спонзорисале поклоне за бебе и њихове родитеље.

Предсједник Скупштине Града, Александар Ђурђевић, рекао је да се Градска управа придружила овом дивном догађају, а да је Министарство породице, омладине и спорта покренуло пројекат. 

- Лијепо је данас бити у оваквом друштву. У претходном периоду је доста тога урађено на побољшању наталитета. Скупштина Града је увела новчане накнаде за сваку новорођену бебу, смањила цијену боравка у јавном вртићу, увела субвенције родитељима чија дјеца бораве у приватним вртићима, а ту је и низ других мјера. Једноставно, желимо да олакшамо родитељима измирење одговарајућих обавеза и покажемо да њихов Град мисли на њих - рекао је Ђурђевић.

Замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске Јованка Вуковић је и један од оснивача Конференције беба. Она је истакла да овај догађај краси Републику Српску више од једне деценије, те да је ово значајна манифестација, јер подржава рађање, промовише наталитет и даје подршку онима који имају проблем да дођу до потомства. 

Бебе које су биле пријављене за учешће на Конференцији освојиле су различите награде у различитим категоријама. Најстарија беба је Реља Павић, рођен 28. јуна прошле године, док је најмлађа Софија Лукић, рођена 17. јуна текуће године. Милица и Милош Стевановић су побједници у категорији близанаца, а Мартина Симић у категорији најмлађа беба из породице са више дјеце. Мартина има деветоро браће и сестара.