Official web site of
The City of Bijeljina

​У БИЈЕЉИНИ РЕАЛИЗОВАНА КАМПАЊА „ЛАКО ЈЕ БРЗИНУ СМАЊИТИ“



На Тргу краља Петра I Карађорђевића у Бијељини проведена је превентивна кампања „Лако је брзину смањити“, с циљем подизања свијести возача о важности поштовања прописане брзине кретања и очувања људских живота на путевима Републике Српске.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Младен Петровић нагласио је да је на основу индикатора безбједности које је израдила Агенција, у 64 одсто случајева забиљежено прекорачење брзине у насељеним мјестима, а у  52 одсто ван насељеног мјеста.
„Данас смо организовали постављање симулатора превртања аутомобила, који показује колико је важно везати појас, као и полигон за обуку дјеце, када је ријеч о понашању у саобраћају. Подијелили смо и шест дјечијих ауто-сједишта“, рекао је Петровић.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић истакао је да брзина представља један од основних фактора ризика у саобраћају.
„Наши статистички подаци показују да највећи број саобраћајних незгода настаје због непоштовања ограничења брзине . Чак 40 до 50 одсто саобраћајних незгода са смртним исходом узроковане су непоштовањем брзине. Зато апелујем на све возаче да брзину прилагоде условима и стању на путевима и поштују прописана правила“, поручио је Станимировић.

Шеф Кабинета градоначелника Бијељине Младен Арсеновић захвалио је организаторима што су у сарадњи са Градом Бијељина  провели ову акцију.
„Градска управа ће и у будућности учествовати у подизању свијести о значају безбједности саобраћаја, нарочито кроз развијање саобраћајне инфраструктуре“, поручио је Арсеновић.

Раденко Кнежевић из Полицијске управе Бијељина навео је  да  је за четири мјесеца ове године евидентирано 59 саобраћајних незгода, што је за 35 одсто мање у односу на исти период прошле године, додајући да су се  у 2021. години саобраћајне несреће најчешће догађале због непоштовања прописане брзине кретања.

​У оквиру кампање,  у Великој сали Центра за културу „Семберија“  одржано је и  предавање за ученике основних и средњих школа, на којем су Милан Срдић и Бојан Шувира, на основу личног искуства, говорили о посљедицама саобраћајних незгода.
Кампању „Лако је брзину смањити“  организују  Министарство саобраћаја и веза, Министарство унутрашњих послова, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Републике Српске у сарадњи са локалним заједницама.