Official web site of
The City of Bijeljina

Постхумна одликовања за 18 бораца



Изасланик предсједнице Републике Српске Слободан Жупљанин и градоначелник Бијељине Мићо Мићић уручили су данас 18 постхумних одликовања породицама погинулих и несталих бораца из Бијељине, Пелагићева, Брчког, Лопара и Угљевика, док је једно одликовање додијељено Радивоју Максимовићу из Лопара, борцу прве категорије и ратном војном инвалиду. 
Мићић је захвалио предсједници Српске и њеном Кабинету на организовању додјеле одликовања и истакао да је то најмање што се могло учинити за људе који су дали животе за своју Републику у Одбрамбено-отаџбинском рату.
- Треба наставити помагати породицама погинулих и несталих, како на локалном нивоу, тако и на републичком. Дјеци погинулих бораца треба обезбиједити сигурно запослење, а износ инвалиднина повећати – нагласио је први човјек Бијељине.
Изасланик предсједнице Слободан Жупљанин навео је да данашњим чином одликовања Република Српска подсјећа да се никада не смије заборавити жртва која је поднесена за њен настанак.


- Морамо послати поруку будућим генерацијама да се нико не може „погађати“ око Републике Српске. Овим чином желимо да отргнемо од заборава дјела наших бораца и спријечимо нападе на нашу Републику, који су све чешћи, перфиднији и дрскији – каже Жупљанин.
Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић истакао је да се постхумна одликовања додјељују од 2012. године.
- Ове године постхумно је одликовано око 150 бораца, а укупно од 2012. године - њих 2.145. Трудимо се да убрзамо овај процес и да у наредне двије године додијелимо медаље свим породицама – навео је Лазић.
Милан Копривица преузео је данас одликовање за свог деду Миленка Копривицу, који је погинуо на брду Жуч код Вогошће 1992. године.
- Одликовање ми значи много, оно је подсјетник на човјека који се борио за свој дом, породицу, српски народ – нагласио је Милан.
За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске, данас су постхумно одликовани – Живан Лалић, Војислав Шаренац, Митар Суботић, Милинко Копривица, Жико Јовић и Предраг Милутиновић из Бијељине, Драган Ђурић, Миладин Мркоњић, Милорад Спасојевић, Жељко Шаренац и Мирко Николић из Брчког, Драган Ђокић, Будимир Станојевић, Миодраг Симић и Михајло Тешић из Лопара, Славко Ђокић и Саво Ђокић из Угљевика и Стојан Шаркановић из Пелагићева.