Official web site of
The City of Bijeljina

Град Бијељина успјешно користи фондове ЕУ


      
​Градоначелник Бијељине Мићо Мићић и замјеник Градоначелника Предраг Јовић посјетили су данас домаћинство Драгана Живановића из Доњег Црњелова, који је посредством Градске управе, из фондова Европске уније, добио бесповратна средства у износу од 100.000 КМ за изградњу складишта за пољопривредне производе.
Предраг Јовић је истакао да је Град Бијељина први у БиХ препознао значај оваквих фондова за унапређење пољопривреде и у Аграрном фонду запослио стручњаке који су посредници између семберских произвођача и ЕУ.
- Произвођачи углавном не знају да попуне обрасце за конкурисање у пројектима и ту смо одлучили да им дамо безрезервну подршку. Ове године ће бити отворен ИПА два позив Уније за фонд вриједан 30 милиона КМ и једино ће од нас зависити хоћемо ли добити дио тог новца. Примјер Драгана Живановића показује да је то могуће, а ми савјетујемо и другим локалним заједницама да се угледају на Семберију. Уколико будемо добијали грантове ЕУ у континуитету, они ће у будућности бити још већи - навео је Јовић.
Он је нагласио да је основни услов за аплицирање за бесповратни грант био да пољопривредни произвођач посједује грађевинску дозволу.



- Нажалост, од укупно 3.500 регистрованих газдинстава, само два-три пољопривредника имају грађевинску дозволу. Град Бијељина се труди на све начине да олакша пољопривредницима добијање дозволе, а са ресорним министарством ћемо покушати да утичемо на измјену Закона о пољопривреди и на тај начин остваримо још олакшица. Најважније у цијелој причи је да семберски производи постану конкурентнији на тржишту и да доспију на пијаце широм Европе - додао је Јовић.
Живановић, који се бави повртларством на око 15 хектара, рекао је да ће му ново складиште, површине 700 метара квадратних, послужити за чување купуса, лука, кромпира и паприке.
- Претходно сам у бетонску конструкцију складишта уложио око 80.000 КМ, а од Европске уније, односно пројекта „ЕУ фор бизнис“ (EU4Business) добио сам 50.000 евра. Тренутно у складишту чувам 50 тона купуса, а највише сарађујем са „Савом“, великим маркетима, те продајем робу на Агро-тржном центру. Иако сам 30 година производио кромпир, управо због недостатка складишта сам прекинуо производњу, али сада ће се ситуација промијенити - навео је Живановић, коме осим сезонских радника, помажу и супруга и двоје дјеце.