Official web site of
The City of Bijeljina

Бициклистистички празник на Тргу


 
Трг краља Петра је шестог дана седмице посвећене урбаној мобилности био резервисан за бициклисте свих узраста, као дио промоције алтернативних начина саобраћаја. Партнер ове активности било је предузеће „М-бајк шоп“ (M-bike shop) које је одрадило бесплатне једноставније техничке прегледе и сервис бицикала на Тргу, а уз Градску управу, обезбиједило је и награде за најсрећније бициклисте. У промотивној вожњи учествовали су бициклисти узраста од једне до 68 година, а на стази су се, поред љубитеља двоточкаша, нашли и возачи тротинета, моноцикла и електричног бицикла, као и ролераши.


Шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције при Градској управи Града Бијељина Анкица Тодоровић је истакла да је главни циљ активности у оквиру „Недеље урбане мобилности“ промоција алтернативних начина саобраћаја, међу којима је и бициклизам.
- Раније су се у Бијељини у саобраћају много више користили бицикли. Циљ нам је да оживимо ту праксу, јер су користи вишеструке – смањење загађења, повећана физичка активност грађана, уштеде у кућним буџетима... У претходним данима смо анкетирали преко 900 суграђана од којих смо добили смјернице за будуће активности Градске управе на стварању бољих услова за коришћење бицикала у Семберији – истакла је Тодоровићева.
Промотивна вожња Тргом, који је претходних дана био затворен за саобраћај у вечерњим часовима, била је увод у недељну промотивну вожњу бициклима од бијељинске Саборне цркве до Еко-кампа „Језера“ којом ће бити завршена овогодишња седмица посвећена подизању свијести о о потреби мањег коришћења аутомобила у саобраћају. Претходних дана одржан је низ активности, међу којима је било анкетирање грађана о алтернативним начинима превоза, постављање постоља за паркирање бицикала код Градске куће и зграде Полицијске управе, радионице за ученике, праћење фреквенције саобраћаја и промотивне бициклистиче акције одржане у последња два дана Европске седмице урбане мобилности.