Official web site of
The City of Bijeljina

Од Краљевства Арагона до Бијељине - Три живота Сарајевске Хагаде



​Бијељински љубитељи умјетости и историје од синоћ имају прилику да на изложби „Три живота Сарајевске хагаде“  у Музеју Семберије у наредних десет дана уживају у приказу једног од најљепших и највреднијих средњевијековних јеврејских рукописа - Сарајевској Хагади. Изложба прати пут овог рукописа од његовог настанка у XIV вијеку у Краљевству Арагон до XIX вијека, када је Хагаду откупио Земаљски музеј у Сарајеву.
Сама Хагада (хебрејски - прича, казивање) је јеврејски литургијски текст који се чита током обредног оброка - седера, на почетку обиљежавања јеврејског празника Пасхе којим се обиљежава Излазак, односно, ослобођење Јевреја након четири године дугог заточеништва у Египту.


Сарајевска Хагада састоји се од 142 листа израђенa од изванредно истањене и избијељене телеће коже, а забиљешке о њеној историји и путовањима су забиљежене у биљешкама на њеним листовима. У првој биљешци наведено је да је Хагада након прогона Јевреја из Шпаније 1492. године промијенила власника, али имена нових власника нису била позната. У биљешци насталој 1609. године каже се да књига не говори против цркве, што је вјероватно резултат провјере њеног садржаја од стране инквизиције. Током 16. и 17. вијека књига се налази на простору сјеверне Италије, што потврђују двије кратке забиљешке на њеним страницама. Под којим околностима и када доспијева у БиХ, није познато, а траг о овом дјелу поново се јавља 1894. године када је Земаљски музеј откупљује од сарајевске сефардске породице Коен.
- Читање текстова из Хагаде у кругу породице допринијело је настанку релативно великог броја таквих књига, међу којима Сарајевска Хагада по својим умјетничким вриједностима и историјском значају заузима водеће мјесто. Изложбу употпуњују минерали од којих се праве боје коришћене за осликавање средњевјековних рукописа и документи о путовању Хагаде у Беч, гдје је по први пут извршена њена стручна анализа. Када је Земаљски музеј БиХ откупио Хагаду она је свега неколико сати била доступна јавности, а сад се стичу услову за њено чешће излагање - истакао је на отврању изложбе др Мирсад Сијарић, директор Земаљског музеја у БиХ.
Изложбу „Три живота Сарајевске Хагаде“ су организовали Амерички кутак у Бијељини, Земаљски музеј БиХ и Музеј Семберије уз подршку Амбасаде САД у БиХ и Градске управе Града Бијељина.