Official web site of
The City of Bijeljina

Савјетодавна помоћ презадуженим грађанима



У оквиру Одјељења за привреду Градске управе Града Бијељина реализује се услуга „Пружање правне и финансијске помоћи презадуженим грађанима“ коју у оквиру пројекта „Микрофинансије у БиХ“ проводи ИФЦ, дио Групације Свјетске банке уз подршку Амбасаде Швајцарске у БиХ.
Пројекат се, иначе, реализује у великом броју градова и општина РС и БиХ. Бијељина је својевремено била најуспјешнија у реализацији пројекта пружања правне помоћи грађанима из области финансијских услуга, јер је ово било и ,,плодно" подручје у смислу великог броја „оштећених" грађана приликом одобравања кредита и злоупотребе жираната. Вања Ступар, дипломирани правник, каже да је циљ пројекта континуирано провођење едукације грађана, везано за пружање савјета грађанима, односно како управљати проблематичним задужењима, појаснити права, али и упознати грађане са основним карактеристикама финансијских производа и услуга.
- Сада је тај пројекат проширен и на едукацију младих, ученика средњих школа, у смислу да их упознамо са финансијским производима и услугама, сврхом постојања платних картица, текућих рачуна. Млади људи по завршетку средње школе треба да знају како и на који начин могу користити ове производе и услуге. Имали смо до сада предавања у оквиру Градске управе, а већ у априлу и мају таква предавања ћемо организовати у средњим школама - појашњава Ступар.
Према њеним ријечима ово Одјељење може грађанима пружити добар савјет, у смислу одабира најповољнијег банкарског, односно финансијског производа када грађани нису сигурни које све могућности одређени финансијски производ нуди.
-То су савјети приликом одабира кредита или неког другог производа. Догађа се и то да је странка недовољно информисана, односно неука за ову финансијску област. Конкретним савјетима како управљати проблематичним задужењима, можемо предложити опције које су прилагођене тренутној финансијској ситуацији особе, а у циљу рјешавања свих задужења. Ништа није статично и непромјенљиво. Клијенти имају бројне механизме заштите властитих права. Могу одустати од кредита у року од 14 дана од дана када им буде одобрен. Могу се нама обратити за савјет, али и у оквиру Агенције за банкарство постоји омбудсмен за банкарске послове. С њим имамо изванредну сарадњу. Он може помоћи грађанима с циљем мирног рјешавања спорова између корисника и давалаца финансијских услуга. Грађани често не знају како комуницирати са банком или неком другом финансијском институцијом у оном тренутку када наступе проблеми - појашњава Ступар, истичући да грађани често не разумију значење фиксне и промјенљиве камате. Она наводи и примјер пријевремене отплате кредита, која се исплати само на почетку измирења дуга.
- Пријевремено затварање кредита највише смисла има у почетку отплатног периода, јер тада се рата кредита састоји углавном од камате, док се у каснијој отплати тај однос мијења у корист главнице. Пријевремена отплата кредита подразумијева отплату доспјеле и недоспјеле главнице и доспјеле неплаћене камате. У уговорима је наведено и да се плаћа и надокнада у случају пријевременог затварања кредита. Низ је ствари о којима грађанин и клијент банке мора водити рачуна. Проблем је често и до грађана, јер је платежна моћ већине становништва слаба, тако да се грађани и не удубљују у суштину проблема - сматра Ступар.