Званична интернет презентација
Град Бијељина

Два преносива ултразвучна апарата за бијељински Дом здравља




Дом здравља Бијељина добио је данас два нова мобилна ултразвучна апарата, које је донирала Развојна агенција Уједињених нација (УНДП), уз суфинансирање Градске управе у износу од преко 40 процената, у оквиру пројекта „Скрининг и превенција рака дојке у рањивим групама у регији Семберија“.
 
- Поносна  сам на све активности УНДП-а и захвална сам менаџеру  пројекта Лејли Рамић Месиховић, као и градоначелнику Бијељине и Градској управи, јер су у оквиру пројекта "Жене на изборима у БиХ" обезбиједилки два ултразучна мобилна апарата најновије генерације, који ће бити веома значајни за рад Дома здравља. Дом здравља је препознат као јавна здравствена установа која је лидер у региону и , без лажне скромности, могу да кажем да смо стварно једни од најбољих у пословању и пружању примарне здравствене заштите. У марту ове године основали смо  Одјељење за превенцију болести, која је будућност медицине. Ми сада имамо могућност да у свих 26 породичних амбуланти које покрива Дом здравља Бијељина прегледамо сваку женску особу која је напунила 15 година, са циљем превенције рака дојке. Преглед је бесплатан за све жене и приопритет имају инвалидна лица - истакла је директорица Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин.
 
Пројекат "Жена на изборима у БиХ финансира Краљевина Шведска, а спроводи га мисија УНДП-а у БиХ.
 
- Захвални смо Граду Бијељина и Дому здравља на партнерству. Уз додатак ова два мобилна ултразвучна апарата, жене у радијусу од неких 90 километара жене су покривене овом здравственом услугом. Апарати коштају нешто више од 40.000 конвертибилних марака, а Град Бијељина је платио нешто више од 40 процената тог износа. Такође, Градска управа нам је пружила и значајну стручну и логистичку помоћ у реализацији овог пројекта. Ово радимо јер знамо да не можемо имати друштвено активну жену уколико она није здрава, радно способна и стабилна - нагласила је менаџер пројекта Лејла Рамић Месиховић.
 
Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић захвалио је Мисији УНДП-а у БиХ и Дому здравља Бијељина на партнерству.

- Сматрамо да ће ови апарати убрзати процес дијагностике и подићи могућности и свијест наших суграђана о важности превенције и редовне контроле. Наставићемо да сарађујемо и да подржавамо пројекте УНДП-а и Дом здравља Бијељина. Такође, Градска управа је искористила ову прилику да данас Дому здравља поклони 32.000 рукавица и 20.000 заштитних маски, а ускоро ћемо за ову установу набавити и један нови дефибрилатор - додао је градоначелник Петровић.