Званична интернет презентација
Град Бијељина

Епидемија короне – ситуација све озбиљнија



Градски штаб за ванредне ситуације је на данашњој сједници закључио да је епидемиолошка ситуација у Бијељини изузетно тешка и неповољна, због чега се апелује на све грађане да поштују прописане наредбе и препоручене мјере заштите од вируса корона.
Мићо Мићић, команда​н​т Градског штаба за ванредне ситуације, истакао је да сваки викенд, због окупљања младих у угоститељским објектима и за​т​вореном простору, сада представља посебно велики ризик и извор заразе ковидом-19.
- У Бијељини је тренутно 113 особа позитивно на вирус корона. У протекла два дана изузетно је велики пораст броја зар​а​жених на дневном нивоу. Због тога је Градски штаб потврдио све мјере које је јуче усвојио Републички штаб за ванредне ситуације, што, између осталог, подразум​и​јева забрану окупљања више од 10 људи на приватним дружењима. Током јавних окупљања дозвољено је присуство до 50 људи, али уз стриктно поштовања заштитних мјера , односно ношења заштитних маски и одржавање физичке ди​с​танце од два метра. Такође, потврђена је мјера употребе заштитних маски на отвореном простору, а контрола угоститељских објеката од стране на​д​лежних служби и институција биће далеко ригорознија, уз редуковање радног времена угоститељских објеката до 23 часа – најавио је Мићић.
Он је посебно апеловао на ученике који користе аутобуски превоз да током вожње користе заштитне маске, али и да сви ђаци у школама током наставе носе маске.
Уз упозорење да је епидеми​о​лошка ситуација неповољна и пријетећа, директор бијељинске болнице „Свети Врачеви“, Златко Максимовић, , је истакао да је у ковид​-​болницу тренутно смјештено 15 болесника. Од тога су двије особе на респиратору, а једна је интубирана. Дванаест пацијената је са тешком клиничком сликом, три су у средње тешком стању, а два су животно угрожена.
- Ускоро очекујемо отварање нове ковид​-​болнице, а радимо на томе да садашњу болницу подијелимо на два дијела. У једном дијелу ће бити лежећи болесници, а у другом дијелу ће бити поликлиника за консул​т​ативно-специјалистичке прегледе и ковид​-​болница – најавио је Максимовић.
Он је подсјетио да је од почетка пандемије у бијељинској ковид​-​болници лијечено преко 550 ковид позитивних пацијената и да је болница задња линија одбране у случају ковида-19.
- Због тога апелујем и упозоравам све суграђане да поштују прописане мјере, јер је лична одговорност кључна – истакао је Максимовић.
Данијела Ђукин, директор Дома здравља, потврдила је да је у протеклих 48 сати дошло до алармантног повећања броја заражених лица вирусом корона, као и да је раст броја заражених, прије свега, посљедица масовног окупљања у затвореним просторима од када су наступили хладнији дани.
- Проценат заражених, од укупног броја тестираних у Бијељини, од понедељка изузетно је висок и износи око 60 одсто. Неопходно је да сви схватимо озбиљност ситуације и поштујемо прописане мјере како бисмо избјегли урушавање здравст​в​еног система. Осим тога, поштујући мјере чувамо оне које волимо. З​а​ражена дјеца и омладина лакше подносе вирус, али неодговорним понашањем могу да прен​е​су вирус на особе које ковид-19 може животно угрозити – појаснила је Ђукин, која је додала да је у Бијељ​и​ни 16 дјеце заражено корона вирусом.