Званична интернет презентација
Град Бијељина

Заједничким снагама против трговине људима



Поводом обиљежавања 18. октобра - Европског дана борбе против трговине људима, Радна група за заштиту безбједности дјетета одржала је састанак на којем су учествовали градоначелник Бијељине Мићо Мићић, замјеник Омбудсмана Републике Српске и представници Агенције СИПА, с циљем скретања пажње на проблем трговине људима, а нарочито дјеце.
 “Данас шаљемо поруку да је свако дијете важно и да му је мјесто у школским клупама, а не на улици. Ми смо у протеклом периоду заједно са градоначелником и Градском управом покренули иницијативу у вези са оснивањем прихватилишта. Она је усвојена на прошлој сједници Градске скупштине и надам се да смо на добром путу и да се реализује. Као један од најбрже растућих градова, Бијељина заслужује да има једну такву услугу”, истакао је Драган Јоковић из Удружења грађана за промоцију образовања Рома “Отахарин”. Он је додао да је у протеклом периоду регистровано 60-оро дјеце на улици и изван школског система, те да је кључно да се она смјесте на сигурно, те да слоган “Бијељина сигуран град за дјецу” у потпуности заживи.


Замјеник Омбудсмана за дјецу Јованка Вуковић указала је на проблем малољетничких бракова и улогу ове институције у заштити малољетних лица, нарочито дјеце, у погледу проблема трговине људима.
“Само заједничким, системским напорима у правцу рјешавања овог озбиљног проблема, можемо очекивати уређеније стање. Законска рјешења из ове области увијек могу бити боља, а пракса ће најбоље показати одређене недостатке, које морамо да унаприједимо”, нагласила је Вуковићева.
Градоначелник Мићо Мићић рекао је да и уређеније средине од Бијељине нису имуне на овај проблем, али да  Градска власт у континуитету заједно са “Отахарином” проводи важне пројекте који се односе на побољшање положаја ромске популације и других осјетљивих група.
“Због проблема трговине људима најприје страдају дјеца најнижег образовног нивоа и она која су најсиромашнија. Један од начина да ублажимо и ријешимо тај проблем јесте да радимо на подизању стандарда и образовању тих категорија становништва. Ми смо већ много учинили на том плану. Осим што ромској дјеци обезбјеђујемо бесплатан топли оброк у школи, недавно смо једном броју њих обезбиједили и бесплатан боравак у вртићу “, закључио је Мићић.