Званична интернет презентација
Град Бијељина

Додијељена признања поводом Дана Града


      
​Поводом обиљежавања 24. септембра – Дана Града Бијељина, данас су додијељена градска признања истакнутим појединцима и колективима заслужним за развој локалне заједнице у области привреде, здравства, науке, спорта, хуманизма и умјетности.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакао је да је Скупштина Града у овој години, која је прије свега обиљежена борбом против пандемије вируса корона, одлучила да додијели признања за укупно 33 појединца и колектива.
- Честитам суграђанима Дан Града, односно годишњицу првог ослобађања Бијељине од фашистичког терора у Другом свјетском рату. Овом приликом се сјећамо више од 2.000 жртава у борби за слободу Семберије и уједно додјељујемо награде онима који се труде да и 77 година касније промовишу праве вриједности – навео је Мићић.
Према његовим ријечима, чак трећина признања припала је здравственим радницима Дома здравља и Болнице „Свети Врачеви“, који су се борили да сачувају здравље Бијељинаца у најтежим тренуцима.
- Борба још није завршена, али посебно признање треба одати онима који свакодневно ризикују своје животе зарад других. Надам се да ћемо наредно обиљежавање Дана Града дочекати здравији, веселији и успјешнији, а Градска управа ће се потрудити да реализује све капиталне пројекте за добробит грађана – нагласио је први човјек Бијељине.



Предсједник Скупштине Града Бијељина Александар Ђурђевић истиче да су градска признања додијељена онима који су својим дјелима и резултатима показали да стреме још вишим циљевима и добробити цијеле локалне заједнице.
- Живимо у доба глобалне пандемије, због чега је овогодишње обиљежавање Дана града прилично скромно, без манифестација које трају и по неколико дана. Међутим, вјеру у напредак и боље сутра дају нам управо ови људи и колективи којима су данас уручена признања – рекао је Ђурђевић.
Директор Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин истакла је да је прије двије године добила Златну значку Града Бијељина као најхуманији љекар Семберије, али да је данас посебно срећна, јер су иста признања додијељена великом броју њених колега из Дома здравља и Болнице.
- Ово је доказ да је препозната хуманост и велика одговорност здравствених радника – додала је Ђукин.
Највише признање – Повеља Града Бијељина, за изузетан допринос развоју локалне самоуправе и залагање за изградњу виталних инфраструктурних пројеката у Бијељини, додијељено је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, а биће му уручено на вечерашњој свечаној сједници Скупштине Града у Центру за културу „Семберија“.
Сребрна значка Града Бијељина припала је Омеру Салкановићу из Јање за резултате на пољу иноваторства, као и породици Кабаретовић која је Територијалној ватрогасној јединици из ове мјесне заједнице донирала ватрогасно возило.
Златну значку Града понијели су Мирослав Вујановић из Бијељине за допринос општој афирмацији организација, институција и Града у разним областима живота и хуманитарног рада, као и Ненад Јовановић, који је посебан допринос дао у борби против корона вируса.
Носиоци ове значке су и компанија „Декор центар“, Кошаркашки клуб „Феникс Баскет“ Гордана Илић из Остојићева и Мирослав Тодић из Бијељине.
Бронзана медаља „Филип Вишњић“ припала је Графичком студију „Пиксел“, а златна академику Неђи Ђурићу, кустосу Галерије Центра за културу Милијанку Михољчићу и умјетничком фотографу Слободану Крстићу.
Одлуком Скупштине Града Бијељина, бронзана медаља „Кнез Иво од Семберије“ уручена је доктору Нади Велимировић за постигнуте резултате у области стоматологије, а сребрна медаља Удружењу ратних војних инвалида Бијељина, предузећима „Франко џеп“, „Ањапласт“, „Мојић“, као и начелнику градског Одјељења за инспекцијске послове Бобану Јовичевићу, за изузетан допринос на сузбијању ширења вируса корона.
Златна медаља „ Кнез иво од Семберије“ постхумно је додијељена генералном секретару Црвеног крста Републике Српске Ђоки Михајловићу и некадашњем предсједнику Борачке организације општине Бијељина Благоју Гавриловићу. Исто признање припало је Ненаду Шубарићу за изузетан допринос у развоју мјесних заједница и града, Драгану Стакићу за развој мјесних заједница и села, Градској организацији породица заробљених, погинулих и несталих лица, предузећу „М&M Еко-електро“, примаријус доктору Мари Митрић, доктору Игору Новаковићу, те Стевану Марковићу за дугогодишње залагање при Центру за социјални рад.
Носиоци Златне медаље „Кнез Иво од Семберије“ су и Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Бијељина, Јавна здравствена установа Болница „Свети Врачеви“, Удружење ветерана „Гарда Пантери“, дугогодишњи друштвени и хуманитарни радник Перица Глигић и учесници акције „Респиратори за Српску“.