Званична интернет презентација
Град Бијељина

Бијељинска Болница добила седам нових респиратора


      
​Нових седам респиратора који су данас уручени Болници „Свети Врачеви“ довољно говоре о хуманости свих донатора који су учествовали у акцији „Респиратор за Српску“, али и о озбиљности и посвећености Привредног савјета Града Бијељина који је за кратко вријеме организовао акцију у којој су прикупљена знатна средстава за набавку медицинске опреме за бијељинску Болницу и Дом здравља током пандемије корона вируса, изјавио је градоначелник Мићо Мићић.
- Захваљујем свим привредницима, установама, појединцима и удружењима из бијељинске регије, али и свим другим донаторима који су издвојили новац у оквиру акције „Респиратор за Српску“. Наш Привредни савјет је показао одговорност у тешкој ситуацији, а осим што је прикупио више од милион конвертибилних марака, купљени су преносни респиратор, монитори, ламинарна комора и друга опрема за Болницу и Дом здравља у Бијељини, што је за сваку похвалу – поручио је Мићић.
Градоначелник Бијељине је захвалио и директору предузећа „ТРБ“ и „Елвако метпро“ Славену Ристићу који је иницијатор акције „Респиратор за Српску“, као и Црвеном крсту Бијељина који је дао техничку подршку акцију и на чији рачун су уплаћивана донирана средства.
- Више од 2,3 милиона КМ је употријебљено за куповину респиратора, а на рачуну је остало на располагању још 100.000 КМ. Градски штаб за ванредне ситуације засједао је сваки дан готово три мјесеца и овом приликом желим да похвалим грађане који су поштовали све прописане мјере, како нашег, тако и Републичког штаба. Иако се не може рећи да је неко прошао добро у доба пандемије, ипак морам истаћи да је епидемиолошка ситуација у Семберији задовољавајућа, а од овог опаког вируса, нажалост, страдала су два наша суграђанина. Не смијемо се опустити, јер стручњаци свакодневно упозоравају да је вирус и даље присутан – нагласио је Мићић.



Вршилац дужности директора Болнице „Свети Врачеви“ Милица Ловрић појаснила је да је ова здравствена установа до почетка пандемије имала осам стационарних респиратора и један преносни.
- Током пандемије добили смо пет респиратора, а данас још седам стационарних уређаја. Ова акција заслужује поштовање свих грађана Републике Српске, уз захвалност свим донаторима – рекла је Ловрићева.
Славен Ристић каже да „Респиратор за Српску“ никада није желио да користи за своју или промоцију својих предузећа.
- У овој акцији је побиједила људскост и то је најважније. Респиратори су стигли из Русије, стручњаци су потврдили да су квалитетни, а прави хероји су они привредници и појединци који су за само три дана прикупили огромна средства на заједнички рачун. Желим да је што мањи број оних који ће имати потребу да користе ову медицинску опрему – додао је Ристић.
Према ријечима предсједника Привредног савјета Града Бијељина Миленка Стевановића, овај савјет је показао да је увијек уз грађане и да представља важан фактор друштвене заједнице.
 - Свима желим добро здравље, да привредници увијек буду уз грађане, а надам се да ће и локална заједница имати разумијевања и свим привредницима обезбиједити боље услове за будући рад – навео је Стевановић.
На пријему у Болници „Свети Врачеви“ уручене су захвалнице Градској организацији Црвеног крста, фирмама "Елвако метпро", "ТРБ" и "Спорт Вижн", Граду Бијељина, Ротари клубу, "Електропривреди Републике Српске" и Привредном савјету града Бијељина.
Посредством хуманитарне акције „Респиратор за Српску“ купљено је 50 респиратора из Русије, вриједних 2.305.000 КМ или 46.100 КМ по комаду. Респиратори типа „Авента-М“ набављени су од руске компаније ЈСЦ „УИЕП“, а Универзитетском клиничком центру Републике Српске биће уручено 10 респиратора, болницама у Бијељини и Добоју по седам, болницама у Источном Сарајеву и Требињу по шест, болницама у Зворнику и Градишци по четири, болници у Приједору три, болници у Фочи два и болници у Невесињу један респиратор.
Акција „Респиратор за Српску“ покренута је средином марта и закључно са 4. мајем прикупљено је укупно 2.650.000 КМ.