Званична интернет презентација
Град Бијељина

Кампања „Нити једна брза вожња“ креће из Бијељине



На Градском тргу у Бијељини данас је озваничен почетак превентивне кампање „Нити једна брза вожња“ чији је циљ повећање безбједности у саобраћају на путевима у Републици Српској, односно, смањење броја возача који ће возити непрописном и неприлагођеном брзином. Почетку кампање присуствовали су Ђорђе Поповић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, Мићо Мићић, градоначелник Бијељине и Жарко Ћосић, начелник Полицијске управе Бијељина.
Наглашавајући да је повећана брзина у вожњи посљедица бројних узрока, од психолошких до социјалних, министар Поповић је изразио очекивање да ће кампања „Нити једна брза вожња“ допријети до свијести возача, како би своју вожњу увијек прилагодили саобраћајним прописима и условима на путу.
- Незгоде у саобраћају су  на нашем подручју далеко више присутне него у развијеним земљама чију статистику тежимо достићи у погледу учинка превентивних мјера. Велики број незгода завршава се смртним исходом али ипак радује тренд смањења броја погинулих лица, који је претходних година присутан. Због тога очекујемо и да ће кампања утицати на ставове возача да брзину смање и прилагоде условима пута јер не желимо да све сведемо на репресију. У том циљу, потребно је да саобраћајна полиција изврши селекцију контролних тачака, односно, да то не буду само тачке које ће гарантовати утврђивање почињеног прекршаја, већ ризична мјеста на којима ће контролом бити спријечене саобраћајне незгоде – нагласио је Поповић.
Градоначелник Мићић је изразио задовољство што је кампања „Нити једна брза вожња“ започета у Семберији.
- Бијељина је други по величини град у РС. Има око 50.000 регистрованих аутомобила, али и много регионалних и локалних путева и зато представља право мјесто за почетак кампање. Људски живот нема цијену и због тога Градска управа, у сарадњи са Полицијском управом Бијељина, чини све што је неопходно да побољша безбједност на путевима Семберије – нагласио је Мићић.


Током симулације посљедица брзе вожње коју су Бијељинци имали прилику данас да виде на Градском тргу, Горан Амиџић, начелник јединице полиције за безбједност саобраћаја у Управи полиције РС, истакао је да непрописна и неприлагођена брзина представљају узрок 19 одсто саобраћајних незгода у РС, али и да брзина доприноси тежим посљедицама код свих саобраћајних незгода. Он је подсјетио возаче на прописане казне за неприлагођену и непрописну вожњу.
- За неприлагођену брзину казна је 50 КМ и један казнени бод, док су за непрописну брзину предвиђене различите санкције, зависно од километара које је возач прекорачио. За прекорачење до 10 km/h нема санкција, за прекорачење брзине од 10-20 km/h казна је 50 КМ, од 20 до 30 km/h казна је 100 КМ, два казнена бода и један мјесец забране вожње, док је за прекорачење преко 30 km/h санкција 400 КМ, два бода и два мјесеца забране управљања возилом – навео је Амиџић.
Он је истакао да је  2013. године брзина била узрок 28,7 одсто саобраћајних незгода у РС, а данас је узрок 19 одсто удеса на путу.
- Главни разлог за то је коришћење уређаја за мјерење брзине у аутоматском моду. Тренутно се на путевима РС користи 30 таквих система, од тога два пресретача, док су остало мобилни радари који се преносе са локације на локацију. Стационарни уређаји функционишу на подручју општина Зворник и Милићи, као и на подручју градова Приједор и Бања Лука. У наредном периоду на путевима РС, у функцију ће бити стављено још десет пресретача и стотину стационарних камера. У току је процедура прибављања непоходних дозвола и сагласности за стационарне камере, док се за пресретаче врше обуке и верификација возила – најавио је Амиџић и додао да је у овој години 30 одсто мања смртност на путевима у односу на исти период прошле године, што је првенствено посљедица пандемије вируса корона, односно мјера које су преузете ради спречавања ширења вируса.