Званична интернет презентација
Град Бијељина

Изложба слика Братислава Хегесија




У понедељак, 20. јуна 2022. године, у 19 часова у галерији Центра за културу "Семберија" биће отворена изложба слика Братислава Хегесија, која ће трајати до 4. јула 2022. године.

Братислав Хегеси рођен је у Фочи 28.04.1978. године, а Академију умјетности, одсјек сликарство, завршио је у Бањалуци 2006. године, у класи професора Радомира Кнежевића. У свом раду експериментише са различитим техникама, колажем, уљем, пастелом... Члан је УЛУБИХ-а и излагао је више пута, самостално и колективно.
 
Колаж техника, геометријски ромбови, рађена је наношењем већ обојених комада папира на подлогу. Умножавање појединих комада рађено је преклапањем танког материјала, на коме је претходно бојом осликан геометријски елемент, а потом умножен, уклопљен у одређени мотив. У радовима доминирају односи двије боје те њихов преклоп, односно боја која се добије њиховим мијешањем.
 
“Нојеви”, техника уље на платну, настала је као идеја током студија. Рађена је лазурним наносима уљане боје разређене терпентином на платнену подлогу. Мотив је симболичан. Кућице представљају лица из околине или особе извучене из сјећања,а нојеви који имају кућицу за птице умјесто главе , представљају спону мисли, разговор између самих карактера кућица из којих излазе или поред којих се налазе. Често се појављује слика балона који треба да представља лакоћу мисли и бијег од стварности.