Званична интернет презентација
Град Бијељина

ГРАД БИЈЕЉИНА ПО ПРВИ ПУТ ДОДЈЕЉУЈЕ СПОРТСКЕ СТИПЕНДИЈЕ




Град Бијељина је први пут расписао Јавни позив за стипендирање перспективних спортиста у оквиру ког је планирано стипендирање 70 спортиста у колективним и појединачним спортовима.

Од тога, за колективне спортове предвиђено су 24 стипендије, од тога: за фудбал - осам стипендија, за кошарку - шест стипендија, за одбојку шест стипендија и за рукомет четири стипендије.
За индивидуалне спортове предвиђено је 27 стипендија, од тога: за бокс двије стипендије, за теквандо четири стипендије, за џудо три стипендије, за атлетика двије стипендије, за тенис стипендија, за стрељаштво једну стипендију, за карате шест стипендија, за кик-бокс једна стипеднија, за мотоспорт једна стипендија и за шах шест стипендија.
Предвиђене су и стипендије за спортисте са инвалидитетом и то за одбојку три стипендије, за кошарку три стипендије и за стрељаштво три стипендије.
Поред овога, Јавни позив предвиђа додјелу десет стипендија перспективним спортистима који наступају за репрезентацију Републике Србије, а који нису чланови спортског клуба или удружења са сједиштем на подручју Града Бијељина.
Предиђени износ стипендије је 200 конвертибилних марака на мјесечном нивоу за цијелу 2024. годину с тим да ће након потписивања уговора између даваоца и корисника стипендије бити исплаћене ретроактивно одједном све рате за протекле мјесеце у 2024. години, а остатак сваког мјесеца у износу од по 200 КМ до краја 2024. године.
Стипендију може добити спортиста који испуњава сљедеће услове:
 
1) да је држављанин Републике Српске, односно Босне и Херцеговине,
2) да није млађи од 13 година, односно да није старији од 26 година,
3) да има пребивалиште на подручју Града Бијељина,
4) да је члан спортског удружења или клуба који има регистровано сједиште на подручју Града Бијељина,
5) да се у текућој години активно бави спортским активностима,
6) да има остварене спортске резултате (I, II или III мјесто) у претходних годину дана прије дана објављивања овог Јавног позива на неком од такмичења: Првенство/куп на нивоу Републике Српске, Првенство/куп на нивоу БиХ, Балканско првенство, Медитеранске игре и универзијада, Европско првенство/лига, Свјетски куп/лига и Свјетско првенство или учешће на Балканском првенству, Медитеранским играма и универзијади, Европском првенству/лиги, Свјетском купу/лиги и Свјетском првенству,
 7) да активо и савјесно испуњава обавезе према спортском удружењу или спортском клубу чији је члан, репрезентацији Републике Српске и другим репрезентативним селекцијама по избору спортског савеза Републике Српске или Босне и Херцеговине,
 8) да има статус редовног ученика, односно редовног студента,
 9) да је његово понашање на спортским теренима и изван њих у складу спортским духом и фер плејом и да изван спортских терена не угрожава углед клуба, спортског савеза и Града Бијељина.
 
Стипендију може добити и спортиста који није члан спортског удружења или клуба који има регистровано сједиште на подручју Града Бијељина, уколико наступа за Репрезентацију Републике Србије, а све у складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Србије и Републике Српске, уколико испуњава остале услове предвиђене овим Јавним позивом.
 
Кандидати који тренирају у двије или више грана спорта, могу конкурисати само у једној грани спорта.
 
Јавни позив је отворен до 23. октобра 2024. године.
 
- Градска управа је свјесна колико је спорт важан како за здравље младих генерација, тако и за здраво друштво у цјелини. Велике напоре и средства улажемо да унаприједимо спортску инфраструктуру и за функционисање спортских колектива, па су ове стппендије само нова мјера да подржимо наше спортисте у постизању врхунских резултата. Наши спортисти заслужују подршку и Град ће учинити све што је у његовој моћи да настави у том правцу - поручено је из Градске управе.

Јавни позив 145.05KB
Образац за пријаву 19.7KB