Званична интернет презентација
Град Бијељина

Европа је рекла своје - Љубиша Петровић је поново „Градоначелник - најбољи пријатељ Рома“



 
Други пут за вријеме његовог мандата, градоначелнику Бијељине Љубиши Петровићу је у Бриселу додијељено признање „The most friendly Roma mayor“, односно признање за градоначелника пријатеља Рома, које се уручује поводом Свјетског дана Рома. Награда је резултат преданог рада Градске управе Града Бијељина на челу са грдаоначелником Љубишом Петровићем, с јасним циљем - континуираним напретком како би били створени бољи услови за живот свих грађана Семберије, без обзира на националну припадност.
 
Коментаришући награду, градоначелник Петровић је истакао да је поносан на свој став да људе не дијели на основу вјере, припадности, опредјељења, боје коже, као и да је оштар противник реторике која заговара националну нетрпељивост.
 
- Сматрам да је ово основ културе и темељ човјечности, и да, ако се не држимо поменутих приципа, не можемо никако бити добри људи, достојни представници свог народа и лидери у друштву - казао је Петровић, нагласивши да је посебно поносан на чињеницу да је Европа овим признањем Бијељину званично истакла као локалну заједницу за примјер када је ријеч о односу према мањинским заједницама у друштву.
 
Бијељина је међу градовима у БиХ са највећим бројем Рома, а за претходне три године су направљени значајни кораци када је у питању побољшање квалитета живота Рома и њихова инклузија у све сфере друштва.
 
Градска управа је, заједно са партнерима, у претходне три године радила на рјешавању проблема стамбеног збрињавања Рома, пружала је и пружа и даље подршку Дневном центру за дјецу у ризику, те Удружењу грађана „Отахарин“. Не изостаје ни подршка организацији догађаја на којима се промовише ромска култура и традиција.
 
Важан корак напријед у циљу пружања подршке најмлађим суграђанима из ромске популације је и бесплатна ужина у школама.
 
Што се тиче будућих пројеката, у току је изградња прихватилишта за дјецу у ризику, међу којом су најбројнија дјеца ромске националности.